A véltnél kisebb rizikófaktor lehet a külföldi nyaralás

Forrás: turizmus.com

 2021. február 18. 17:30

A német Robert Koch Intézet friss kutatása szerint a külföldön nyaraló németek tavaly nyáron védettebbek voltak a koronavírustól, mint külföldi családlátogatásra utazó társaik.

Az utazókat Németországban is sok vád éri amiatt, hogy tavaly nyáron tömegesen hurcolták be külföldről a koronavírust. A német egészségügyi minisztérium irányítása alá tartozó Robert Koch Intézet megvizsgálta az ezzel kapcsolatos járványügyi adatokat, és elgondolkodtató megállapításra jutott.

Egy tavaly márciusi adat szerint Németországban a koronavírusos megbetegedések 45,1 százaléka volt összeköthető külföldi tartózkodással, a határok lezárása után, áprilistól júniusig 0,4-1,8 százalékra esett vissza ez a mutató. Miután Németország június 15-én újra megnyitotta a határokat, ténylegesen nőtt a koronavírusos esetek száma, és az adatok alapján az is nyilvánvaló, hogy az országban élők jelentős része külföldön fertőződött meg. Az utazással összeköthető Covid-19-esetek aránya augusztus végére elérte a 48 százalékot, a nyári szabadságolások idejének lejárta után pedig 8,6 százalékra esett vissza a mutató.

A témában a Merkur.de honlapján megjelent cikk rámutat: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az utazókat gyakrabban tesztelték, így annak a valószínűsége is magasabb volt, hogy ebben a lakossági csoportban több esetet fedeznek fel. Visszautazáskor ugyanis csak azok kerülhették el a karantént, akik negatív tesztet tudtak felmutatni. Augusztus elejétől szeptember közepéig a német repülőtereken, de más tesztpontokban is lehetőség volt ingyenes tesztelésre, ezután már csak a nagy kockázatú területekről visszatérők számára volt ingyenes a teszt.

A németek majdnem fele külföldön kapta el a koronavírust tavaly nyáron

Fotó: 123rf

A Robert Koch Intézet kutatása szerint július 20. és szeptember 20. között a legtöbb behurcolt fertőzés Koszovóhoz volt köthető, itt 4369 ember fertőződhetett meg a kérdéses időszakban. A második helyen Horvátország áll 3903 esettel, a harmadikon Törökország 3131 fertőzéssel. A sorban ezután jóval kevesebb esettel Bosznia-Hercegovina (1193 eset), Románia (1096), Spanyolország (1059), Franciaország (760), Bulgária (693), Olaszország (548), és Észak-Macedónia (535) következik.

Az intézet megállapítása szerint a lista élén olyan országok állnak, ahonnan sok bevándorló vagy Németországban dolgozó külföldi származik, akik az említett időszakban általában hazautaznak családlátogatásra.

Ugyan a németek kedvelt nyári úti céljának számító Spanyolország és Franciaország is szerepel a listán, azonban ezeknél lényeges különbség a fenti országokhoz képest, hogy amikor ebben a két úti célban nőtt a megbetegedések kumulatív 14 napos előfordulási gyakorisága, ez a Németországban feljegyzett esetek számában nem tükröződött. Az intézet ezt azzal magyarázza, hogy a szervezett nyaralóutakon kevesebb személyes kontaktusra kerül sor a lakossággal, mint a családlátogatások alkalmával, valamint a nyaralóknak szállást nyújtó hotelek higiéniai intézkedései is hozzájárulhattak az alacsonyabb megbetegedési gyakorisághoz.