Állami tulajdonba kerülhet a Pécs-Pogány repülőtér is?

Forrás: MTI

 2021. június 29. 17:33

A Pécs melletti pogányi repülőtér többségi állami tulajdonba vételét és kormányzati forrásból való fejlesztését szorgalmazza a Baranya megyei önkormányzat – jelentette be a megyei helyhatóság elnöke.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya megyei közgyűlés elnöke a pécs-pogányi repülőtér fejlesztési lehetőségeiről tartott keddi sajtótájékoztatón azt mondta: a csaknem tíz éve épült létesítmény mindeddig – főként rövid, 1500 méteres kifutópályája miatt – nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mára több okból is elengedhetetlenné vált a fejlesztése.

Közölte: az önkormányzat vezetői és a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna képviselői az elmúlt időszakban végezték el a megyei és régiós, következő évekre vonatkozó fejlesztési tervek összehangolását. A tárgyalások során egyértelművé vált, hogy a reptér továbbfejlesztése mind a megye, mind a régió gazdaságára, így további munkahelyek teremtésére is jótékony hatást gyakorolna – mondta.

A rövid kifutópálya miatt a repülőteret a nagyobb, turistákat szállító repülőgépek sem tudják használni

Fotó: Facebook / Pécs-Pogány Repülőtér

Kiemelte: egy továbbfejlesztett reptér a Paks 2 beruházást is nagymértékben tudná támogatni, az önkormányzat ezért is fordult azzal a kéréssel a kabinethez, hogy induljon meg a – jelenleg a pécsi és a pogányi önkormányzat birtokában lévő – létesítmény többségi állami tulajdonba vétele, amely annak kormányzati forrásból való fejlesztését alapozhatná meg.