Példaértékűnek tartja az EU utazási szabályait az IATA

Forrás: turizmus.com

 2021. október 05. 17:15

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség bostoni éves közgyűlésén a szervezet vezetője azt mondta, az Európai Unió Covid-igazolvánnyal bevezetett utazási szabályait több ország is átvehetné.

Willie Walsh elnök-vezérigazgató az IATA Bostonban megtartott rendes éves közgyűlését megnyitó beszédében azt hangsúlyozta hétfőn, hogy a globális GDP 4 százalékát, közel 90 millió munkahelyet a légi közlekedés biztosít, ezért fontos a működőképességének megőrzése – számol be róla az Airportal.hu.

Ennek egyik kulcsa az utazási szabályok enyhítése, és példaértékűnek nevezte az EU Covid-igazolványával bevezetett rendelkezéseket.Az eddigi adatok alapján a repülés nem jelent kockázatot, mivel az utasok körében végzett tesztek pozitivitási rátája alacsonyabb 1 százaléknál, és fontos az is, hogy az oltottakat semmilyen korlátozás vagy tesztelési kötelezettség ne érintse. Akik pedig nem oltottak, számukra egyszerű és gyors tesztelési lehetőséget kell biztosítani, mivel ez az eljárás is annyira hatékony, mint az oltás – tette hozzá Walsh.

Az IATA szerint 2023-tól ismét nyereséges lehet az iparág

Fotó:  123rf.com

A maszkviseléssel kapcsolatban az elnök-vezérigazgató azt mondta, amint tudományos eredmények igazolják, hogy nem jelent plusz védelmet a fertőződéssel szemben a fedélzeten, azonnal el kell törölni. A közgyűlésen nyilvánosságra hozott friss IATA-becslés szerint idén 51,8 milliárd dolláros veszteséget termelhet a légi közlekedés, 4 milliárddal többet, mint korábban becsülték, jövőre pedig 11,6 milliárdos összesített mínusszal kell számolni. A 2020-as 137,7 milliárddal együtt ezek összesen 201 milliárd dollárt tesznek ki.

Azonban a friss elemzések azt mutatják, hogy 2023-tól ismét nyereséges lehet az iparág, bár több fuvarozó már idén és jövőre is profitot érhet el.