Az orosz-ukrán háború kevésbé befolyásolja az Európába irányuló utazási kedvet

Forrás: turizmus.com

 2022. május 26. 16:09

A legfrissebb utazási barométer azt mutatja, hogy a távoli piacokról Európába irányuló utazások aránya továbbra is a járvány előtti szint alatt van, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest azonban némileg javult.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és az Eurail BV által készített Long-haul Travel Barometer (LHTB) négyhavonta vizsgálja az utazási szándékot hat távoli piacon – Brazíliában, Kanadában, Kínában, Japánban, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Az utazási szándékot egy olyan indexben mérik, amely tükrözi az adott piac által kifejezett domináns, pozitív vagy negatív hangulatot. A 100 indexpont feletti értékek pozitív fejlődést jeleznek, míg a 100 alatti értékek az adott időszakban az utazással kapcsolatos negatív attitűdöt jelzik – írja a Travel Daily News.

Bár az orosz-ukrán háború új kihívások elé állította az európai utazási ágazatot, úgy tűnik, hogy Kína és Oroszország kivételével a legtöbb távoli forráspiacon korlátozott hatással volt a hangulatra, mivel a válaszadók többsége (76%) úgy nyilatkozott, hogy a konfliktus nem befolyásolta utazási szándékát.

Az eredmények azt mutatják, hogy még mindig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalmak, az utazási költségek és a kényelmes csatlakozó járatok hiánya a fő visszatartó erő a hosszú távú utazások előtt idén nyáron.

A legfrissebb LHTB közzétételét követően Luís Araújo, az ETC elnöke így nyilatkozott: "Örömmel látjuk, hogy a távoli utazások iránti kedv fokozatosan javul, mivel a világ – bár lassú ütemben, de – folytatja a világjárványból való kilábalást. Örömteli, hogy az Ukrajnában zajló konfliktus nem vált újabb visszatartó erővé az Európába irányuló nemzetközi utazások tekintetében. Európa továbbra is biztonságos és vonzó úti cél. Mindazonáltal a konfliktus következményei, mint például a megélhetési költségek és az utazással kapcsolatos költségek emelkedése, hátráltatják az ágazat fellendülését. Európa népszerűsítése a távoli piacokon és a nemzetközi mobilitás helyreállítása kulcsfontosságú lesz az ágazat 2022-es fellendüléséhez."

 

Az orosz és a kínai kiutazási kedv csökkent a háború hatására

Az Ukrajnában zajló konfliktus és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt az orosz utazók Európába irányuló utazási kedve az eddigi legalacsonyabb szintet érte el (78 pont). Ez lényegesen alacsonyabb, mint a koronavírus-járvány első hulláma alatt érzékelt arány (87 pont 2020 májusa és augusztusa között), amikor a legtöbb európai országban szigorú korlátozásokat vezettek be.

Rövid távon a megkérdezett oroszok több mint fele (60%) nem tervezi, hogy a Független Államok Közösségén (FÁK) kívülre utazik. Azon kevés orosz (20%) közül, akik terveznek utazást, de nem Európába, 9% nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi helyzet negatívan befolyásolta az Európa iránti érdeklődését, míg 7% még mindig vonzó célpontnak tartja a régiót, és szívesen ellátogatna ide a jövőben.

europa_123rf

A távoli piacokról Európába irányuló utazások aránya továbbra is a járvány előtti szint alatt van, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest azonban javult

Fotó: 123rf.com

Ezzel párhuzamosan a folyamatban lévő konfliktus a kínai utazókat (19%) is elrettentette attól, hogy Európába látogassanak. A kockázatkerülő kínai utazók számára azonban továbbra sem a háború jelenti az elsődleges aggodalmat. A nemrég kitört omikron járványhullám és a Kínában továbbra is szigorú korlátozások akadályozzák leginkább a kiutazást (30%).

Ennek ellenére az Európába irányuló utazási kedv kissé nőtt (+6 pont) tavaly nyárhoz képest. Ez a szám az év vége felé tovább javulhat, amikor Kína remélhetőleg feloldja a nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozásokat. A 2021-es adatokhoz képest a kínai lakosok körében erősödött az európai városok vonzereje, és érezhetően nőtt az európai úti célok több típusának (pl. tengerparti, nagyvárosi, vidéki) felfedezése iránti vágy.

 

Az amerikaiak és a kanadaiak még kivárnak

Az Egyesült Államokban az utazási hangulatindex a tavaly nyárhoz képest stabil maradt (109p), az európai utak népszerűsége azonban kissé romlott (93p). A felmérés eredményei szerint ez a tendencia leginkább az infláció személyes pénzügyekre gyakorolt hatása, és a megnövekedett utazási költségek miatti aggodalmakkal függ össze.
Az európai nyaralást tervező amerikaiak számára valószínűleg a június és az augusztus lesznek a legnépszerűbb hónapok. Ugyanakkor azon amerikaiak több mint fele, akik úgy nyilatkoztak, hogy a nyári szezonban Európába kívánnak utazni, még nem foglalták le repülőjegyüket, ami arra utal, hogy a gazdasági és a geopolitikai bizonytalanság miatt az utolsó pillanatban történő foglalások kiemelkedő szerepet játszanak majd ezen a piacon.

A kanadaiak hasonlóan hezitálnak azzal kapcsolatban, hogy mikor induljanak következő európai nyaralásukra, és mindössze 30%-uk foglalta le repülőjegyét 2022 nyarára. A kanadai válaszadók tengerparti és nagyvárosi úti célokat szeretnének felkeresni, a legnépszerűbb országok között Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság szerepel.

 

A brazilok a legpozitívabbak Európával kapcsolatban

Az index eredményei szerint a brazil válaszadók bizonyultak a legoptimistábbnak az európai hosszú távú utazásokkal kapcsolatban (101p). A népszerű európai célállomásokra indított járatok újraindítása pozitívan befolyásolta az utazási hangulatot, és minden második brazil arra készül, hogy a következő négy hónapban Európába látogat.

Az utazók 45%-a már le is foglalta a repülőjegyét, a július és augusztus a legnépszerűbb nyaralási hónapok. A brazilok a tengerparti úti célokat, valamint a hegyvidéki kirándulásokat részesítik előnyben. A kontinens körüli túrázáshoz a vonat a legkedveltebb közlekedési eszközük.

 

Továbbra is alacsony a kereslet Japánból

Az utazási kedv kismértékű növekedése ellenére a japánok lelkesedése a távoli utazások iránt továbbra is alacsony (79p). Az európai utak népszerűsége valamivel nőtt (93), de a válaszadóknak csak mindössze 14%-a tervezi, hogy 2022 nyarán elutazik a régióba. A válaszadók 41%-a az Európa és Japán közötti rossz utazási összeköttetéseket jelölte meg elsődleges okként arra, hogy miért nem látogat a kontinense.

Ez várható eredmény volt, miután a közelmúltban számos járatot töröltek a két célállomás között az orosz légtér használatával kapcsolatos aggodalmak miatt. Azok számára, akik hajlandóak hosszabb utat megtenni, hogy Európába jussanak, továbbra is Olaszország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság a legvonzóbb célpontok.