Az ősz az új nyár a turizmusban? – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 26. 15:11

A Turizmus Világnapjára időzítve elkészült a jövő turizmusával, az újturizmus világával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 30. adása. Az aktuális epizód a gyökeresen átalakuló utazási szokásokat és fogyasztói elvárásokat veszi szemügyre.

Az adás szerkesztői olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon a megbolydult világban, a változó turisztikai szokásoknak köszönhetően az ősz az új nyár, a szeptember pedig az új augusztus?

Az elmúlt hetek krónikáiból válogatva az adás plasztikusan bemutatja azon katasztrófákat, természeti és társadalmi jelenségeket, amelyek a klímaváltozásra vezethetőek vissza és gyökeresen hatnak a turisztikai trendekre és fogyasztói szokásokra is. A friss podcast epizódból megtudhatjuk, hogy a klímaváltozás és a túlturizmus szorításában miként készül a jövő évben Európa Kulturális Fővárosa címet betöltő Bad Ischl városa a programsorozatra, milyen válaszokat kívánnak adni az utazási trendeket feje tetejére állító anomáliákra?

A podcast két házigazdája, Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Nagy-Szász István közép-európai szállodai menedzser könnyed és közérthető stílusban ismertetik a turisztikai ágazatban a világjárvány utáni években lejátszódó rapid visszapattanás jellemzőit és mérőszámait, külön kitérve a légi közlekedés helyzetére és a sorozatosan megdőlő rekordokból kiolvasható folyamatokra.

osz_utazas_123rf

A változó utazási szokásoknak, a klímaváltozásnak, túlturizmusnak és természeti katasztrófáknak köszönhetően egyre inkább eltolódik az utazási főszezon

Fotó: 123rf.com

A Turizmus Világnapja idei, a zöld turizmust és a körforgásos gazdaságot népszerűsítő mottójához kapcsolódva az adásban megismerjük a jövőben egyre nagyobb szerepet kapó új indikátorokat, úgymint a turizmusintenzitást és az életminőség aspektusait visszatükröző mérőszámokat.

Az utazás erkölcsi és etikai feltételeinek vizsgálata során elhangzik: az újturizmus világában az utazás már nem jog, hanem privilégium. Fontos megértenünk, hogy jóllétünket nem a fogyasztás, hanem a társas kapcsolataink és időtöltésünk minősége határozza meg.

Az adás szerkesztői az adásban elkalauzolják hallgatóikat a horvátországi Plitvicei-tavakhoz is, ahol a nemzeti park látogatómenedzsmentjét tanulmányozzák, illetve a járatlan útról letérve a szomszédos Bosznia-Hercegovina UNA nemzeti parkját is „bebarangolják”. A fenntartható turizmus mérését szolgáló indexek segítségével a szerkesztők elárulják, a „fenntartható turizmus” szempontjából mely országok tartoznak a világ élvonalába. Biztató tendenciákról is beszámolnak a nagyvilágból, amelyek mentén a zöld szemléletű és a kalandokra épülő élményajánlatok egyre nagyobb teret kapnak majd a jövőben.

Az adás végén a szerkesztők elárulják, mivel jellemezhető az újturizmus marketingjének nyelvi és eszközrendszere, megismerhetjük a Linz Tourismus új kampányai mögött meghúzódó narratívákat. A műsor végén meglepetésként egy játékos gondolatkísérlet részeként a podcast hallgatói bepillanthatnak az idei sajtófotó-kiállítás kulisszatitkai mögé is.