Az utazási korlátozások harmonizálását sürgeti az Európai Turisztikai Kiáltvány

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 08. 16:31

Az Európai Turisztikai Kiáltvány szövetség felszólítja az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket a turisztikai ágazat legfontosabb politikai prioritásai tekintetében.

Az Európai Turisztikai Kiáltvány szövetség több mint 60 európai köz- és magánszervezetet tömörít, amelyek lefedik a teljes turisztikai értékláncot, és azon túl is nyúlnak. A kiáltvány eredeti szövege itt található, a fordítást a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, az ECTAA (Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezete) tagja bocsátotta rendelkezésünkre.

„Brüsszel, 2020. szeptember 8.

A JELENLEGI KRÍZIS TÚLÉLÉSÉÉRT KÜZDŐ EURÓPAI UTAZÁSI ÉS TURISZTIKAI SZEKTOR SÜRGETI AZ EU KORMÁNYAIT, HOGY ÁLLAPODJANAK MEG HARMONIZÁLT UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOKBAN

Az Európai Turisztikai Kiáltvány szövetség, az európai utazási és idegenforgalmi szektor hangjaként felhívja a tagállamokat, hogy sürgősen állapodjanak meg az utazási harmonizációkról és biztosítsák a gyors végrehajtást, hogy az ágazat túlélje ezt a soha nem látott válságot.

Az Európai Turisztikai Kiáltvány szövetség üdvözli az Európai Bizottság megújult erőfeszítéseit, valamint az Európai Unió Tanácsa német elnökségének a múlt héten tett kezdeményezését a határokon átnyúló utazások koordinációjának javítása és a schengeni térség integritásának helyreállítása érdekében. Előrelátható a folyamatos COVID-19 ellenőrzés szükségessége, és a Schengeni határellenőrzési kódex 24. cikke értelmében a kapcsolódó határkorlátozásokat össze kell hangolni. A várható drámai gazdasági visszaesés nyomán elengedhetetlen, hogy az EU-n és a tágabb európai térségen (beleértve az EGT-t, az Egyesült Királyságot és Svájcot) belüli utazásokat elővigyázatosan, ám gyorsan helyreállítsák. Ezenkívül a transzatlanti utazások helyreállítása érdekében a nemzetközi koordináció létfontosságú lendületet adna az utazási és turisztikai ágazatnak.

Az európai utazási és idegenforgalmi ökoszisztéma a koronavírus-válság által leginkább sújtott ágazat a nem megfelelően összehangolt utazási korlátozások, az utasok bizalmának csökkenése és a fogyasztói kereslet csökkenése miatt. A 2020-as nyári szezont ez a válság erőteljesen befolyásolta, az utazók bizalma rekord alacsony szintet ért el. A szállodák kihasználtsága Európában 26,5% volt 2020 júliusában, ami 66,4% -os csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest. Ráadásul az öt legfontosabb európai úti cél közül négy, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Hollandia a 2019-es Európán belüli forgalmának csupán 40%-át érte el, Spanyolország pedig 22%-át.

Miközben sok európai szívesen utazott volna újra a nyár folyamán, a következetlen és folyamatosan változó határkorlátozások, valamint a karantén- és tesztkövetelményekkel kapcsolatos zavarodottság bizonytalanságot okozott mind a vállalkozások, mind az utazók számára, elriasztva a szabadidős és az üzleti utazások foglalását, ezzel károsítva a gazdaságot.

Felszólítjuk a nemzeti kormányokat, hogy sürgősen hagyják jóvá az Európai Bizottság javaslatát, és:

● Határozzanak meg közös kritériumokat és küszöbértékeket az epidemiológiai kockázat meghatározásához, beleértve egy közös, egységes színkódolási rendszert a kockázati területek azonosítására. Ezeket a kritériumokat részletes regionális szinten kell értékelni, figyelembe véve a releváns földrajzi tényezőket (különös tekintettel a szigetekre).
● Léptessenek életbe egységes intézkedéseket a kockázatos területekre való utazáskor és az onnan való visszatéréskor. Ezeket az intézkedéseket kellő részletességgel és tudományos bizonyítékok alapján kell meghatározni (mivel nincs ok korlátozni az egész országba történő utazást, ha csak bizonyos régiók érintettek), és foglalják magukban a következőket:

○ Az utazók karanténba helyezésének átfogó, költséghatékony teszteléssel és nyomon követésével történő felváltása;
○ A szabad mozgás általános korlátozásának elkerülése célzottabb, földrajzi hatály alá tartozó intézkedések végrehajtásával;
○ Kerüljék el utazási korlátozások bevezetését az átszálló utasok számára;
○ Az utazás előtti COVID-19 negatív vizsgálati eredmények igénylésének közös szabályaiban való megegyezés;
○ A kapcsolattartó alkalmazások (követő appok) interoperabilitásának biztosítása az EU-ban és az utasazonosító űrlapok nemzetközi szabványokon alapuló harmonizálása.

Kövessenek közös, strukturált és átlátható folyamatot, hogy világos, átfogó és időszerű információkat tegyenek közzé minden utazási korlátozásról, ahol erre szükség van.
Az információkat az „Újranyit az EU” internetes platformon is elérhetővé kell tenni.

A kiáltvány szerint a nem megfelelően összehangolt utazási korlátozások tovább súlyosbítják az ágazat helyzetét

Fotó: 123rf

Az ágazat a COVID-19 járvány kezdete óta szorgalmazza a tagállamok közötti jobb koordinációt és az utazási korlátozások és a biztonsági intézkedések összehangolt európai megközelítését. Ez a megközelítés elősegíti az utazók bizalmának helyreállítását és az ágazat lassú helyreállítását, megélhetések, munkahelyek és vállalkozások millióinak védelmét. A jelentős látogatói tömegek visszatéréséig folyamatos pénzügyi támogatásra van szükség az ágazat számára annak érdekében, hogy az európai turisztikai ökoszisztéma a lehető leghamarabb visszatérjen a gazdaságban és foglalkoztatásban betöltött korábbi szerepéhez.

Az is bizonyítja a turizmus, mint az európai gazdasági fellendülés katalizátora helyreállításának fontosságát, hogy a WTTC legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy az utazások számának minden 2,7%-os növekedése egymillió munkahelyet teremtene vagy létesítene újra az ágazatban. A járvánnyal kapcsolatos szabályok és az utazási tanácsok Európában tapasztalható következetlen alkalmazásának összehangolása akár 27%-kal is növelheti az utazók számát, ami Európa-szerte 10 millió munkahelyet teremthet az utazás és turizmus területén.”