Bálnaszezon Madagaszkár partjainál

Forrás: turizmus.com

 2016. június 28. 13:41

Megérkeztek a szezon első bálnái Madagaszkár partjaihoz. A hatalmas élőlények több mint 5000 kilométert úsznak fel az Antarktiszról, itt járják násztáncukat és hozzák világra kicsinyeiket.

Ahogy az alábbi térképen látható, Madagaszkár számos helyén láthatjuk őket. A bálnaszezon időpontjai:

-    a dél-nyugati partoknál (Ifaty, Anakao): június vége és szeptember vége között

-    északon Nosy Be szigetén: július és november eleje között

-    keleten (pl. Sainte Marie szigetén): június vége és szeptember között

 

Az óriási, akár 15 méter hosszú és 40 tonna súlyú, gyönyörű élőlények október-november környékéig maradnak a Madagaszkár partjainál található melegebb vizekben, ahová több mint 5000 kilométert megtéve érkeznek az Antarktiszról. Itt járják násztáncukat és hozzák világra kicsinyeiket. Néhány helyen (például Sainte Marie szigetén) már akár a strandról is láthatjuk őket, hiszen a parttól 2-3000 méterre mutatják be „előadásukat”: a násztánc során bemutatott ugrásokat, forgásokat, illetve a kicsik megszületése után az anyák és gyermekek meghitt mozdulatait és közös játékát.

A hosszúszárnyú bálnának különleges alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal; innen ered a magyar neve is. Ez a bálnafaj a többi bálnához képest elég gyakran ugrik ki a vízből. Búvárkodás közben is egyedülálló élményben lehet részünk, hiszen a víz alatt a hímek énekét is hallhatjuk.