Betiltotta a Croatia Airlines dolgozóinak sztrájkját a bíróság

Forrás: MTI

 2018. augusztus 07. 18:21

Betiltotta a Croatia Airlines horvát légitársaság pilótái, utaskísérői és technikusai augusztus 8-ra tervezett sztrájkját a zágrábi megyei bíróság.

Albin Hotic, a dolgozók szakszervezetének ügyvédje a sajtónak úgy nyilatkozott: a bíróság elfogadta Oleg Butkovic horvát közlekedési miniszter azon állítását, hogy a munkabeszüntetés helyrehozhatatlan károkat okozna a vállalatnak. Az ügyvéd úgy vélte: a bíróság hibázott, amikor meghozta ezt a döntést, hiszen a sztrájknak éppen az a lényege, hogy kárt okozzon. „A dolgozóknak joguk van sztrájkolni, hogy rákényszerítsék a munkáltatót arra, hogy olyan engedményeket tegyen, amelyeket egyébként nem tenne meg” – mondta.
A bírósági tárgyalás augusztus 8-án folytatódik, és ekkor a testületnek döntést kell hoznia a sztrájk törvényességéről is. Amennyiben a munkabeszüntetést törvényesnek ítéli a bíróság, a sztrájk augusztus 12-én megkezdődhet.

A Croatia Airlines régóta küzd likviditási problémákkal

Fotó: pixabay.com

Az állami tulajdonban lévő vállalat alkalmazottai augusztus 3-án jelentették be, hogy augusztus 8-tól beszüntetik a munkát. Magasabb béreket, jobb munkakörülményeket, valamint új kollektív szerződést követelnek.

A Croatia Airlines igazgatósága arra figyelmeztette a szakszervezeteket és minden dolgozót, hogy jól gondolják át, milyen következményekkel járhat a munkabeszüntetés ebben a pillanatban a vállalat számára. A társaság közlése szerint a turista szezon közepén, csak a sztrájk első napja mintegy hétezer utast érint, és minden nap 800 ezer euró veszteséget jelent a vállalatnak. A Croatia Airlines régóta küzd likviditási problémákkal. Zágráb kisebb-nagyobb megszakításokkal évek óta stratégia partnert keres a vállalatnak, egyelőre sikertelenül.