Bioüzemanyaggal repül a KLM Amszterdam és Oslo között

Forrás: turizmus.com

 2016. április 03. 16:21

A Holland Királyi Légitársaság újtára indította a bioüzemanyaggal működő, 80 járatból álló sorozatát. A járatokat EMBRAER 190-es típusú repülőgépekkel üzemelteti a társaság.

A KLM a járatsorozatot a fenntarthatósági szempontok mellet hatékonysági mérések elvégzésének céljából vezeti be. A bioüzemanyaggal működő járatok az oslói Avinor repülőtérről indulnak, amely az első reptér, ahol csővezetéken keresztül áramlik a bioüzemanyag. A vezeték mellett kamionokkal is szállítják az üzemanyagot a KLM Cityhopper által üzemeltetett járatokhoz. Ez azért szükséges, hogy a vállalat mérni tudja a bioüzemanyag hatékonyságát a kerozinéhoz képest az Embraer járatokon.

A KLM hisz abban, hogy a fenntartható bioüzemanyag fontos a légiközlekedés iparágának. Ebből kifolyólag már évek óta működnek együtt különböző partnerekkel a KLM Corporate BioFuel Program keretein belül. Annak érdekében, hogy stimulálják ezt a fejlődést a piacon belül, most az Embraer típusú repülőgépekkel és az oslói Avinor repülőtérrel működnek együtt.

A járatsorozatra 100%-os, RSB (Roundtabne on Sustainable Biomaterials) által hitelesített camelina olajat használnak, amely megfelel az EU RED előírásoknak. Az üzemanyagot az ITAKA (Initiative Towards SustAinable Kerosene for Aviation) projekt keretein belül készítik az Air BP és a SkyNRG közreműködéséve. Az ITAKA-t a légiközlekedési és üzemanyag szektor vezető vállalatai hozták létre. Közösen dolgoznak fenntartható bioüzemanyag létrehozásán és tesztelésén a légiközlekedés iparágában. A cél eléréséhez az Európai Bizottság nyújt anyagi támogatást.

A KLM célja a CO2 kibocsájtás 20%-os csökkentése 2020-ig (a 2011-es szinthez képest). Ennek érdekében a vállalat folyamatos fejlesztéseket végez: flottaújítás, bioüzemanyag használata és a repülési hatékonyság növelése.