BUD-visszavásárlás: karnyújtásnyira a megállapodás?

Forrás: turizmus.com

 2021. október 19. 10:42

A magyar fél vételi szándéka végérvényes, még karácsony előtt szerződni akar. A konzorciumnak az állam mellett a Mol és az Indotek csoport a tagja, de ha úgy alakul, a kormány készen áll a százszázalékos tulajdonszerzésre – tudta meg a Világgazdaság.

A legutóbb kínált 4,44 milliárd eurós árra szinte biztos, hogy rábólint a külföldi eladói kör, tudta meg a Világgazdaság (VG) az ügyletet a legmagasabb szinten ismerő befolyásos forrástól, aki megerősítette: „Előállhat olyan helyzet, hogy a Budapest Airport Zrt. visszavásárlására összeállt hazai konzorciumból kiszállnak a magánbefektetők, de a magyar kormány ebben az esetben is eltökélt a reptér megvásárlásában" – adja hírül a lap.

A kormány úgy véli, tarthatatlan, hogy az ország külföldi szereplőknek legyen teljes mértékben kiszolgáltatott a nemzeti repülőterét illetően. A kormány leginkább azt kritizálja, hogy a budapesti repteret kizárólag befektetésként kezelik, stratégiai megközelítés nélkül. A költségeket leszorították, az alkalmazott árakat viszont felsrófolták, ami azt eredményezte, hogy az egy utasműveletre eső díj a régióban Ferihegyen a legmagasabb – írja a lap.

Az egy utasműveletre eső díj a régióban Ferihegyen a legmagasabb

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A VG forrása megerősítette, hogy a magyar államon kívül az Indotek csoport és a Mol alkotja a konzorciumot, annak lehetőségét azonban kizárta, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalat kizárólag magánbefektetőkhöz kerüljön. Azt is hangsúlyozta, hogy további magánszereplők bevonására a projektben nincs lehetőség.Az már most biztos, hogy a magyar államnak minimum 51 százalékos részesedése lesz, de a végső szám ennél jóval magasabb lehet. Annak van realitása, hogy az állami részhez képest a piaci jóval elmarad majd. A kormánynak viszont az is belefér, hogy önállóan szerezzen százszázalékos tulajdont – írják.

A Budapest Airport legnagyobb részvényese 55,44 százalékkal a német AviAlliance GmbH, amely lényegében egy kanadai nyugdíjalapot képvisel, a Malton Investment PTE szingapúri tőkealap 23,33, a Caisse de dépot et placement du Québec (ugyancsak kanadai nyugdíjalap) pedig 21,23 százalékban érdekelt.

Az állam, az Indotek és a Mol konzorciuma néhány hónappal ezelőtt egy úgynevezett non-binding offer, tehát nem kötelező érvényű ajánlatot tett 4 milliárd euróról szólóan, amit a nemzetközi tulajdonosok alacsonynak, de mindenképpen alkalmas tárgyalási alapnak értékelték.A közelmúltban benyújtott második ajánlat már 4,44 milliárd euróról szólt, ez a VG forrása szerint olyan ár, amelyben meg fognak tudni állapodni a dolgok jelen állása szerint.Min írják, az egyeztetések napi szintűek, a felek most konstruálják a végleges adásvételi szerződést. Két kikötést mindkét oldal deklarált: a szerződéskötésnek karácsony előtt, de mindenképpen még idén be kell következnie, a lezárásnak, tehát a kifizetésnek a végső határideje: 2022. március 31.