Budapest vált a folyami hajós turizmus egyik központjává

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. augusztus 25. 18:24

A hagyományoktól eltérően egyszerre két hajót is avatott a Dunán, Budapesten az egyik legnagyobb ausztrál hajóstársaság augusztus 21-én. Az Emerald Sun & és Emerald Dawn névre hallgató vadonatúj hajók ötcsillagos szolgáltatásokat kínálnak a tengerentúlról érkező hajós vendégeknek.

A Magyar Turizmus Zrt. szakértői becslése szerint a szállodahajók vendégforgalma 2015-ben is kétszámjegyű növekedést mutat majd, Budapest szerepe pedig továbbra is kivételezett, hiszen vagy itt kezdődnek vagy itt végződnek a majd két hetes dunai utak. Ezeknek köszönhetően több tízezer vendégéjszakát generálnak hazánkban a tengerentúlról érkező hajós utasok.

 

Az ünnepélyes keresztelőn jelen voltak az Emerald Waterways és a Scenic hajóstársaság tulajdonosai és vezetői, valamint számos ausztrál, illetve amerikai újságíró és utazásszervező is, akik a budapesti keresztelésre váró hajókkal érkeztek. A Magyar Turizmus Zrt.-t Glázer Tamás turisztikai vezérigazgató-helyettes és Sztojanovits Kristóf a társaság Budapest-közép-dunavidéki régiójának vezetője képviselte. Glázer Tamás a köszöntőjében elmondta, hogy a dunai folyami hajós turizmus egyre fontosabb szerepet tölt be Magyarország turizmusában. A több európai várost érintő folyami hajóutak vonzó állomása Budapest. A Magyar Turizmus Zrt. rendelkezésére álló információk szerint a szállodahajók vendégforgalma folyamatosan nő, a társaság szakértői becslése szerint 2014-ben elérte a 400 ezer főt. A hajók éves szinten mintegy 60 ezer szobaéjszakát generálnak Budapesten, a földi turisztikai szolgáltatások összértéke pedig eléri a 7,5 millió eurót.

Nem elhanyagolható a szegmens munkahelyteremtő szerepe sem: a dunai hajókon ezres nagyságrendű magyar munkavállalót foglalkoztatnak. Az MT Zrt. közelmúltban készült kutatására hivatkozva a vezérigazgató-helyettes jelezte azt is, hogy a hajóval érkező vendégek négyötöde szerint Budapest önmagában is jelentős vonzerővel bír. Azt, hogy Budapest is az útvonal része, a válaszadók 80%-a fontosnak vélte utazási döntése során. Ötös skálán legalább 4,50-es átlagot ért el a város atmoszférája, a kulturális programok, a tömegközlekedés és a vásárlási lehetőségek. A legjobban Budapest esti fényei nyűgözték le a hajós vendégeket. Az elégedettséget jelzi, hogy a felmérésbe bevontak 99,7%-a ajánlaná a budapesti utazást barátainak, ismerőseinek. 70%-uk úgy nyilatkozott, hogy a budapesti élmények a vártnál jobbak voltak.

A Magyar Turizmus Zrt. szorosan együttműködik a folyami hajós társaságokkal Budapest mint turisztikai célpont népszerűsítésében. Az Emerald Waterways által Ausztráliában kifejtett marketingtevékenység szinte egy távoli turisztikai képviselet szerepét is betölti. Ezeknek az együttműködéseknek is köszönhető, hogy mindkét kiemelt tengerentúli piacról, Észak-Amerikából és Ausztráliából is évek óta dinamikus növekedést tapasztalunk a Magyarországra irányuló beutazásban. Az USA-ból érkező vendégek száma például 41%-kal nőtt 2010. és 2014. között.

Budapest az egyetlen olyan főváros a Dunán, amelynek kikötői sétatávolságra vannak a belváros látnivalóitól, a Scenic hajói pedig mindig a folyópart egyik legszebb szakaszán kötnek ki - hangsúlyozta Glázer Tamás. Ez azért is rendkívül fontos, mert éleződik a verseny más városokkal, például Béccsel és Pozsonnyal. Cél, hogy Budapest a hajós turizmus területén megőrizze előnyét Béccsel szemben. A népszerű budapesti programok mellett vidéki kirándulásokat is szerveznek a hajós turistáknak úgynevezett elő- és utótúrák keretében. Ezek további lehetőségeket rejtenek magukban a hajós vendégek tartózkodási idejének meghosszabbítására.