Csökkentette profit-előrejelzését a Ryanair

Forrás: AIRportal.hu

 2018. október 01. 15:08

Az ír fapados a sztrájkok, illetve azok költségvonzata miatt számol az előrejelzettnél mintegy 200 millió euróval kisebb adózott nyereségre.

A társaság közleménye szerint szeptemberben két napon is sztrájkot tartottak a német, holland, belga, spanyol és portugál légiutas-kísérők és pilóták, ez pedig további problémákat okoz a cégnél.

A harmadik negyedévi előzetes foglalások egyrészt rosszabbul alakulnak a tavalyinál, mert az utasok az újabb sztrájkoktól tartva elpártoltak a Ryanairtől. Emiatt a meglévő jegyeket csak olcsóbban tudták eladni, az átlagos jegyár csak a második negyedévben 3 százalékkal csökkent. Másrészt ezen sztrájkoknak a 261-es uniós irányelv szerinti kártérítési vonzata is megnőtt. Az sem tett túl jót a cégnek, hogy a fedezeti ügylettel be nem foglalt kerozin ára 82 dollárra emelkedett hordónként. Ez a Ryanair teljes kerozin-felhasználásának 10 százaléka, és 30 milliós lyukat üt a cég költségvetésében.

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója gondterhelt arccal

Fotó: Index/AFP

A Ryanair költségcsökkentésbe kezdett, ennek részeként a téli menetrendi időszakban 1 százalékkal kevesebb járatot üzemeltetnek a tavalyihoz képest. Bezárták az eindhoveni és brémai bázist is, bár a legtöbb járatot üzemeltetni fogják, csak másik bázisról.

Mindezek hatására a Ryanair a korábban becsült 1,25-1,35 milliárd eurós sávból az 1,10-1,20 milliárdos sávba várja év végi eredményét. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az érték a Laudamotion eredménye nélkül értendő, az „új” osztrák cég kiadásai várhatóan ennél is lejjebb viszik majd az ír társaság eredményeit.

A Ryanair sajnálatát fejezte ki a sztrájkok miatt,  közleménye szerint a szakszervezetek kérésének eleget tettek, a fontosabb piacokon megkötötték a kollektív szerződéseket.

Szeptemberben az öt országa kiterjedő sztrájk idején naponta mintegy 350-400 járatot törölt a társaság, és a legutóbbi, szeptember 28-i munkabeszüntetés is mintegy 150 járatot érintett.