Csoportos létszámleépítésre készül a LOT

Forrás: turizmus.com

 2020. január 02. 10:39

A lengyel nemzeti légitársaság LOT január 20. és február vége között mintegy 300, alkalmazotti státuszú dolgozót bocsát el – olvasható az Airportal.hu oldalon.

Mint írják, az egyéni vállalkozóként dolgozók szerződéseinek felmondásáról jelenleg nincs szó (a magyar személyzet jelentős részét is ebben a formában foglalkoztatják), de pilótáktól, légiutas-kísérőktől és földi kiszolgáló alkalmazottaktól is megválik a légitársaság.

A vállalat menedzsmentje a munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban költségcsökkentési programokat hajtott végre, ebben a legjelentősebb tétel a repülőgépflottát lízingelő külföldi cégekkel történő megegyezés volt a fizetési kötelezettségek könnyítéséről – írja a lap.

Pilótáktól, légiutas-kísérőktől és földi kiszolgáló alkalmazottaktól is megválik a légitársaság

Fotó: Budapest Airport

Az elbocsátott dolgozók száma függ a szakszervezetekkel folytatott egyeztetések eredményétől, de a leépítés várhatóan nem érint háromszáznál több embert, ami az iparágban és az európai légitársaságoknál idén végrehajtott elbocsátásokhoz képest elenyésző – idézik Krzysztof Moczulskit, a LOT szóvivőjét.

Az írás kiemeli, hogy a most kezdeményezett leépítés része annak az új üzleti tervnek, amelynek végrehajtása az állami támogatás kifizetésének feltételei között szerepel. A LOT ugyanis 650 millió euró (2,9 milliárd zloty) állami mentőcsomagot kap – 400 millió euró hitel, 250 millió euró tőkeinjekció formájában – , mely tervet az ünnepek előtt hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Az egyelőre nem ismert, hogy az átalakítások miként érintik a LOT budapesti bázisának és útvonalhálózatának jövőbeli működését. Jelenleg heti egy alkalommal repül Budapest és Szöul között, valamint az év végi ünnepi időszakra újraindította a Budapest–New York-járatot is.