Csütörtökön kezdődik az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Forrás: turizmus.com

 2023. július 05. 18:02

Várhatóan 600 hajó legénysége vág neki csütörtök délelőtt az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjnak. A légvonalban több mint 155 kilométeres távot legkésőbb szombat reggelig kell teljesíteniük a versenyzőknek.

Ugyan nem egyértelműek és nem egybehangzóak még a meteorológiai előrejelzések, de a Siófoki Meteorológiai Állomás ma reggeli előrejelzése szerint az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj első napjának kora reggelén erős, viharos szél várható, így 9-ről 11 órára halasztották a verseny rajtját.

A versenyvezető és a versenykoordinációs központ intézkedésének oka az, hogy az erős szélben a rajthoz este, éjszaka és hajnalban érkező hajók biztonságos kikötése – a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt – nem biztosítható optimálisan. A halasztást a versenyutasítás és a versenykiírás lehetővé teszi – közölték a szervezők.

A versenyt kísérő Kékszalag Fesztivál már zajlik Balatonfüreden, színes programokkal és látványos vitorlásversenyekkel várnak mindenkit a szervezők július 8-ig, az ünnepélyes díjkiosztóig.

kekszalag

Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj első napjának kora reggelén erős, viharos szél várható, így 9-ről 11 órára halasztották a verseny rajtját

Fotó: Szántó Áron/MVSZ

„Hasonlóan az összes vitorlásversenyhez, a Kékszalagnak sincs favoritja. Az azonban szinte biztosra vehető, hogy az idén is a balatoni katamaránflotta egyik tagja kerüli meg a leggyorsabban a tavat. Az abszolút értékelés szerint is a többtestű hajók lesznek az élmezőnyben. Nagy kérdés, hogy megdől-e a 2022-es győztes Fifty-Fifty időrekordja (7 óra 13 perc 21 másodperc), amivel jelenleg a csúcstartók” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Hozzátette: A Kékszalag különlegessége, hogy sok kis versenyt és párharcot foglal magában, hiszen több mint 30 hajóosztályban és értékelési csoportban versenyeznek a csapatok. Emellett a regatta részben a sportszerűségről is szól, hiszen a verseny közben számos alkalommal segítenek egymásnak a vitorlázók a fair play jegyében. A Kékszalag az elszántság versenye is, mivel sokan 24-36 óra vitorlázás után sem adják fel, hanem a rendelkezésre álló 48 órás limit lejártáig küzdenek az elemekkel.

A verseny névadó támogatója ötödik éve a Raiffeisen Bank. Zolnai György vezérigazgató elmondta: idén is olyan digitális innovációk segítik a küzdelem követését, amelyek 5-10 éve még szinte elképzelhetetlenek voltak, különösen a viadal közvetítését tekintve.

„Magyarországon először valósul meg vitorlásverseny-közvetítés a MagyarTelekom 5G Campus Network hálózatán. Akár a Balaton partján, akár otthon a kanapén úgy érezhetik a szurkolók, ők is az élmény részesei, hiszen teljes egészében valós időben élvezhető a közvetítés” – árulta el Fegyver Csaba, a Magyar Telekom szenior telekommunikációs szakértője.

„A hagyományokhoz híven idén júliusban is visszatér Balatonfüredre az Audi, az 55. Kékszalag fő mobilitási partnereként. Márkánk nem csupán támogatóként szerepel a sportág ünnepévé vált versenyen, hanem aktív közreműködőként számos programelemmel is színesítjük a rajtnak otthont adó Balatonfüred vitorlásforgatagát” – nyilatkozta Zakariás Fruzsina, az AUDI márkaigazgatója. Kiemelte azt is, hogy idén is megrendezik a látványos Audi Speed Challenge gyorsasági versenyt. Erre a Nagydíj második napján, péntek délután kerül sor, a balatonfüredi móló előtti vízterületen, ahol a leggyorsabb katamaránok mérik össze tudásukat, amit a nézők szinte testközelből nézhetnek meg.

„A Herendi Porcelánmanufaktúra az idei évben is egy új kreatív mintával készült: az idei díjon az elvékonyodó kék szalag, mint a Balaton vizének szinonímája jelenik meg a motívumban, és ennek a hullámként funkcionáló kék szalagnak a szárnyán található a klasszikus, kék Apponyi-mintával dekorált vitorlás hajó, amint az élre tör. A háttérben szálló madarak sziluettje még inkább kiemeli a nagy vízfelület jelenlétét. A 24 karátos matt arannyal történő festés tovább nemesíti a trófeát" – mondta el még korábban Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.