Dubaji reptér: már látszik a fény az alagút végén

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. február 17. 15:47

Nehéz volt a tavalyi év a világ legnagyobb forgalmú légi kikötői közé tartozó Dubai International Airport számára, azonban a második félévtől már látszanak a kilábalás egyértelmű jelei.

A 2019-ben a világ negyedik legjelentősebb forgalmú reptereként nyilvántartott légi kikötő közleményéből kiderül, hogy 2020-ban 25,9 millió utas fordult meg náluk, ami 70%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az év második felében ugyanakkor elindult a forgalom növekedése, decemberben pedig az iparági várakozásokat messze meghaladva 2,19 millió utast fogadott a légi kikötő.

Az utasszám elsősorban a két helyi légitársaság, az Emirates és a flydubai nemzetközi járathálózatának bővülése miatt következett be – írják.

Tegyük hozzá, hogy a forgalom növekedése a bevezetett biztonsági intézkedések ellenére a koronavírus-járvány terjedésével járt együtt, ami miatt az év elején több szigorítást is be kellett vezetni.

A világ negyedik legforgalmasabb repülőtere

Fotó: Dubai International Airport

A reptér vezérigazgatója, Paul Griffiths szerint „Az utazási iparág újraépülésének elválaszthatatlan része az utasok bizalmának visszaszerzése. Ennek az egyik módja az oltási program, ahogy ezt az Egyesült Arab Emirátusok kormánya is csinálja. Ezzel párhuzamosan az érintés- és torlódásmentes utazást biztosító technológiai megoldások előretörése egyre több embert győznek meg arról, hogy üljenek repülőgépre."

Griffith optimista a jövőt illetően is. „Folyamatosan együttműködünk a különböző légitársaságokkal, hogy mielőbb térjenek vissza Dubajba és indítsanak új járatokat."

A forgalom bővülése folyamatos: jelenleg 142 desztináció érhető el Dubajból (a járvány előtti 61%-a), 80 országban (a járvány előtti 85%-a), 56 légitársaság (a járvány előtti 75%-a) járataival.

2020-ban is India volt a legfőbb desztináció Dubajból, oda 4,3 millió fő utazott. Az Egyesült Királyság végzett a második helyen 1,89 millió utassal, míg Pakisztán volt a harmadik 1,86 millióval. A top három város London 1,15 millió, Mumbai 772 ezer és Új-Delhi 722 ezer utassal.

Kapcsolódó cikkek