Egy hónapig nem jár a Libegő

Forrás: turizmus.com

 2022. április 27. 18:40

Hétfőtől egy hónapon át, június 3-áig a tervezett karbantartási munkák elvégzése miatt nem üzemel a Libegő – közölte a BKV.

A tájékoztatás szerint a kisebb karbantartási munkák mellett 12 évente úgynevezett nagyjavítást kell végezni a Libegőn az utas-, és üzembiztonság maximális megőrzése érdekében. A szakemberek ilyenkor átvizsgálják az 1040 méter távolságot és 262 méter szintkülönbséget áthidaló kötélpálya teljes pályaszerkezetét, a működtető berendezéseket, valamint a szállító székeket. Mindezek mellett ellenőrzik a szerkezeti elemek biztonságos működését is. A vizsgálatok eredményétől függően, szükség szerint cserélik vagy javítják az egyes szerkezeti elemeket.

Hétfőn kezdik a 12 évente esedékes, egy hónapig tartó nagyjavítást

Fotó: BKV

A BKV hangsúlyozza, az utasok biztonságára a kezdetektől nagy gondot fordítanak: rendszeresen sor kerül a megnyúló kötél rövidítésére, kisebb alkatrészcserékre; tízévente új szállító drótkötél beszerzése, húszévente pedig teljes rekonstrukció végrehajtása szükséges. A hajtórendszer korszerűsítése lehetővé tette a menetidő 15 percre való meghosszabbítását.

Az 1970-ben indult Libegő a kezdetektől kedvelt a turisták körében, és az időjárás függvényében egész évben várja utasait.