Egy lépéssel közelebb a közép-európai szabad légtérhasználathoz

Forrás: MTI

 2016. március 02. 18:04

Az Európai Unió több mint egymillió euróval támogatja a szabad légtérhasználat bevezetésének előkészítő tanulmányát a közép-európai funkcionális légtérblokkban.

A HungaroControl tájékoztatás szerint 2017 áprilisában záruló projekt a HungaroControl vezetésével konzorciumban valósul meg, célja a közép-európai funkcionális légtérblokkon (FAB CE) belül a szabad légtérhasználat bevezetésének előkészítése.

A szabad légtérhasználat bevezetésére nincs egységesen kidolgozott eljárás, a már bevezetett koncepciók között is jelentős eltérések vannak, ezért a projekt nagymértékben támaszkodik a HungaroControl HUFRA (Hungarian Free Route Airspace) bevezetése során megszerzett tapasztalataira – hangsúlyozza a magyar légiforgalmi szolgálat.

A technológiai megvalósíthatósági tanulmányban a szakértők meghatározzák a működtetéshez szükséges feltételeket, validálják azokat, a szimulációkat a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központjában (CRDS) végzik majd.

A közép-európai funkcionális légtérblokk célja, hogy 2019-re megvalósítsa a szabad légtérhasználat koncepcióját. A légitársaságok számára ez azt jelenti majd, hogy a FAB CE légterén belül, a belépési és kilépési pontok között szabadon tervezhetik meg útvonalaikat, amivel jelentősen javíthatják repüléseik hatékonyságát.

A FAB CE hét közép-európai ország  – Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia – és léginavigációs szolgáltató közös kezdeményezése.