Egyszerűsíteni akarja a nemzetközi vasúti jegyfoglalást az EU

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 19. 10:32

Az Európai Unió arra kötelezné az európai vasúttársaságokat, hogy adják át adataikat a független nemzetközi foglalási platformoknak.

Törvénytervezetet készül benyújtani az Európai Bizottság, amelynek értelmében az európai vasúttársaságok kötelesek lennének kiadni az adataikat a független nemzetközi foglalási platformoknak – írja a Welt.

Anna Deparnay-Grunenberg európai parlamenti képviselő, a közlekedési bizottság tagja szerint az EU azt szeretné elérni, hogy a jövőben egyszerűbb legyen vonattal utazni a kontinensen. Ezért erősíteni kell a „páneurópai foglalási platformokat”. Jelenleg ugyanis annak, aki online szeretne külföldre vonatjegyet foglalni, gyakran az egyes vasúttársaságok weboldalára kell felmennie, és ott mindent összekeresgélnie, többnyire idegen nyelven.

A légitársaságok már régóta megosztanak adatokat olyan platformokkal, mint a Skyscanner vagy az Opodo, ahol az ügyfelek összehasonlíthatják az árakat, és különböző országokba szóló jegyeket tudnak vásárolni.

Léteznek hasonló portálok a vasúti közlekedésben is, mint például a Trainline, az Omio vagy a Rail Europe. Azonban egyes európai vasúttársaságok nem akarnak ezekkel együttműködni, és visszatartják az adataikat – amelyek pl. az árakra, a késésekre, vonatkimaradásokra vagy vágányváltásokra vonatkoznak. Tartanak a piaci részesedésük elveszítésétől és attól, hogy többé nem rendelkezhetnek olyan szabadon a különleges ajánlatok felett, mint korábban – mondta a képviselő.

A törvénytervezet egyszerűbbé tenné a nemzetközi vonatjegyek foglalását Európában

Fotó: 123rf.com

A független foglalási platformokkal történő együttműködéstől főleg a Deutsche Bahn zárkózik el az érintett szolgáltatók szerint. Bár a német vasúttársaság szóvivője azt nyilatkozta, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a közös munkának a Trainline-nal és hasonló szolgáltatókkal. Szerinte a vállalat „tisztességes feltételek” alapján működik együtt a foglalási platformokkal, és „minden szükséges információt” a rendelkezésükre bocsát.

A foglalási platformok bíznak az Európai Bizottság közbelépésében. Mint Alexander Ernert, a 270 vasúti és busztársaság jegyeit 45 európai államban értékesítő Trainline képviselője a lapnak elmondta, Brüsszelnek végre foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel.