Az EU és az Egyesült Királyság kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványait

Forrás: MTI

 2021. október 28. 17:24

Az Európai Bizottság egyenértékűségi határozatot fogadott el Örményországgal és az Egyesült Királysággal a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányok kölcsönös elfogadásáról, ezzel a két ország csatlakozott a koronavírus-járvány elleni küzdelmet célzó uniós rendszerhez.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az Egyesült Királyság és Örményország illetékes hatóságai által kiállított Covid-tanúsítványok egyenértékűek az EU digitális Covid-igazolványával, az általuk kibocsátott tanúsítványokat mostantól ugyanolyan feltételekkel kell elfogadni az EU tagországaiban, mint az uniós igazolást. Ezzel egyidejűleg a két ország megállapodott abban, hogy elfogadja az uniós digitális Covid-igazolványt minden ilyen igazolással rendelkező beutazó esetében.

Könnyebben utazhatnak péntektől a beoltott britek az uniós országokba

Fotó: 123rf.com

Ez idáig négy kontinens 45 országa csatlakozott az uniós rendszerhez, amelyeket a következő hetekben és hónapokban továbbiak követnek majd Didier Reynders igazságügyi biztos nyilatkozata szerint. Az EU nyitott marad arra, hogy más országok is csatlakozzanak az EU rendszeréhez – mondta.

A csütörtökön elfogadott határozatok október 29-től lépnek hatályba.