Európa egyre vonzóbb lesz a kínai turisták számára

Forrás: Hotelsmag.com, Wagner Zsuzsa

 2016. március 20. 14:00

Napjainkban a kínaiak többet utaznak, utazásaik során többet költenek, és nagyobb hatással vannak a nemzetközi turizmusra, mint bármely más náció tagjai – állapítja meg cikkében a Hotelsmag.com.

A cikk szerint 2015-ben 120 millió kínai utazó 194 milliárd dollárt – a megelőző évinél 30 milliárd dollárral többet – költött külföldi utazásai során.

A New York-i Resonance Consultancy tanácsadó cég tanulmányt jelentetett meg a kínai nemzetközi turizmus jövőjéről. A tanulmány a Qyer.com – egy, a TripAdvisorhoz hasonló, fiatal kínai egyéni utazók körében nagyon kedvelt oldal – 1,2 millió bejegyzésének vizsgálatán alapul.

A jelentés szerint a kínaiak legnépszerűbb úti célja Ázsia, ezt követi Európa, Délkelet-Ázsia és Észak-Amerika. Ám a trendek már változást is sejtetnek.

Hongkong 47 millió szárazföldi kínai látogatót fogadott 2014-ben, a város lakosságának több mint hatszorosát. Ezt a hatalmas számot az is magyarázza, hogy Hongkongban jók a vásárlási lehetőségek és nem kell forgalmi adót fizetni. A CLSA vezető kínai brókercég és befektetői csoport előrejelzése szerint azonban Hongkong kilátásai már nem ennyire jók. 2015-ben elkezdett visszaesni a városállamba látogató kínaiak száma, egyebek mellett az új vonzerők hiánya, a kapacitás-megszorítások, a szárazföldi kínaiak iránti attitűd és a Kínában fizetendő importvám csökkenése miatt.

Ezzel szemben Ausztráliában 21,6 százalékkal több kínai turistaérkezést regisztráltak 2015 első 11 hónapjában, mint a megelőző év hasonló időszakában. A Japánba utazó kínai turisták száma pedig megduplázódott, 2,4 millióról 5 millióra nőtt 2014-ről 2015-re. Japán több forrás szerint is a kínaiak legvonzóbb úti célja, és a CLSA előrejelzése szerint 2020-ra 11,4 millióra nő a szigetországot felkereső kínaiak száma. A bővülésben nagy szerepe van a jen gyengülésének és a japán kormány egy évvel ezelőtti jelentős vízumkönnyítéseinek is. Ausztrália szintén enyhített vízumpolitikáján, valamint emelte a két ország közötti légi járatok kapacitását.

Óriási növekedést könyvelhetett el Thaiföld is: az országba érkező kínai turisták száma évi 47,7 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben.

A Resonance Consultancy tanulmánya szerint az ázsiai úti célok továbbra is az első helyen állnak majd a kínai turisták listáján. 2014-ben Hongkong, Makaó és Tajvan együttesen a kínai turistaérkezések 70,4 százalékát regisztrálták, ez a többi ázsiai úti céllal együtt kb. 90 százalék. Amint azonban egyre több utazási tapasztalatra tesznek szert a kínaiak, távolabbi vizekre is merészkednek majd, várhatóan elsősorban Európába.

 

A kínaiak legvágyottabb nemzetközi úti céljainak listáján Franciaország áll a harmadik helyen a Resonance tanulmánya szerint. Ezenkívül a Chinese International Travel Monitor szerint a kínai utazók a legvendégszeretőbb európai népnek a franciákat tartják. Ehhez tudni kell, hogy Franciaország 2014 januárjában 12 napról két napra csökkentette a vízumigénylés időtartamát a kínai látogatók számára. 2015 első negyedében a francia kormány 56 százalékkal több vízumot adott ki kínai kérelmezőknek, aminek eredményeként 50 százalékkal nőtt a kínai látogatók száma. Ezenkívül 48 órás, többszörös belépést lehetővé tévő expressz vízumot is elkezdett kínálni Franciaország. Továbbá 15 olyan kínai városban állított fel vízumközpontot, amelyekben addig EU-országok nem működtettek követséget vagy konzulátust. A vízumkönnyítés és más előnyök biztosítása – például az a program, amelynek keretében a franciák 30 ezerről 50 ezerre növelnék az országban szakmai gyakorlaton részt vevő kínai diákok számát – is hozzájárult ahhoz, hogy a kínai utazók érdeklődése Franciaország felé fordult.

Azonban Európa más országai is örvendetes emelkedést tapasztalnak a kínai látogatok számában. Spanyolország és Norvégia több mint 60 százalékkal több kínai utazót fogadott 2015 első kilenc hónapjában, Horvátország 56, Ausztria 49, Finnország 44 százalékkal többet.

További részletek:

http://www.hotelsmag.com/Industry/News/Details/65196?allowguest=true#sthash.cDtDfgGE.LSEkjsoS.dpuf

 

http://www.hotelsmag.com/Industry/News/Details/65196?allowguest=true