Európa vezető utazási márkájává válna a DER Touristik

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. május 11. 08:11

A közelmúltban Pozsonyban tartott török workshoppal egybekötött partnertalálkozót a Kartago Tours. A rendezvényen interjút készítettünk Jiří Jelínekkel, a DER Touristik vállalatcsoporthoz tartozó utazásszervező kelet-európai regionális igazgatójával a társaság terveiről.

A közelmúltban átalakult a vállalatcsoport magyarországi érdekeltsége, a Kartago Tours struktúrája. Mi volt a célja a változtatásnak?

Távlati célunk az, hogy Kelet-Európa első számú utazási márkája legyen a DER Touristik. Csehországban és Szlovákiában ez már megvalósult, alig három évi működés után pedig immár Romániában is miénk a piacvezető szerep. 1,1 millió utasunk volt a térségből a tavalyi évben, és egymilliárd eurós forgalmat értünk el.

Jiři Jelínek

Fotó: DER Touristik

Most az a feladatunk, hogy a régió két másik országában, Magyarországon és Lengyelországban is megerősítsük pozíciónkat, ezt a célt szolgálja az átalakítás. Ennek keretében történtek személyi változások, ugyanakkor új disztribúciós rendszert (TIGER) fejlesztettünk, megújítottuk a weboldalt, és más területeken is komoly informatikai fejlesztéseket hajtottunk végre. Létrehoztunk egy call centert, dedikált viszonteladói vonallal.

Hol állnak most a piaci versenyben, és mikorra kerülhetnek vezető szerepbe Magyarországon?

Tudom, hogy nagy kihívás Magyarországon előre lépni. Jelenleg a második-harmadik helyen állunk, attól függően, hogy milyen mutatót nézünk. Meglátásom szerint három éven belül elérhetjük itt is a vezető pozíciót. Olyan emberekkel fogunk dolgozni, akikkel együtt nyerni tudunk, én ugyanis nem szeretek veszíteni. Természetesen tisztességes versenyben akarunk előrelépni. Ez a verseny manapság már – sok minden egyéb mellett – elsősorban a megfelelő technológiáról szól. Az új foglalási rendszer bevezetése a közelmúltban, illetve a több nagyszabású IT-fejlesztés is ezért történt. Ez a technológia kell ahhoz például, hogy a vállalatcsoport teljes termékskálája az egzotikus úti céloktól a síutakig elérhetővé váljon a magyarországi utazók számára is.

Milyen újdonságokra számíthatnak a magyar utazók?

Az a legfőbb célunk, hogy minél több úti cél közül választhassanak és minél nagyobb rugalmasságot kapjanak a magyarországi utasok. Jövő téltől például bécsi vagy pozsonyi indulású egzotikus utakat is választhatnak majd, jövő nyártól pedig élesedik a dinamikus foglalási rendszerünk továbbfejlesztett változata, amelyben az összes fapados légitársaság is elérhető lesz. Utóbbi azért különösen fontos, mert a régió többi országától eltérően a magyarországi légi forgalomban kiugró a fapados járatok részaránya.

Mennyiben korlátozhatja a növekedést az itteni gazdasági helyzet?

Tudom, hogy nem lesz könnyű növekedni, például a magas infláció miatt, de vannak dolgok, amikre nem lehetünk hatással, ezekkel együtt kell élnünk. Ugyanakkor, ha a gazdaság jó irányba megy, akkor a magyar piac óriási potenciállal rendelkezik.

Névjegy: Jiří Jelínek

2020 közepe óta a DER Touristik Eastern Europe igazgatótanácsának elnöke, amely a cseh, szlovák, magyar, lengyel és román piacon lévő DER Touristik cégek tevékenységét fogja össze. Jelínek korábban, 2004-től a Fischer csoport vezetői posztját töltötte be. Hozzá köthető a Fischer pénzügyi stabilitásának megteremtése, majd a NEV-DAMA és az eTRAVEL márkák bevezetése is.

Tervezik-e, hogy új értékesítő irodákat nyitnak?

Ez csak akkor merülne fel, ha valami nagyon jó lokáció adódna, ugyanis mi alapvetően viszonteladókkal dolgozunk. Ugyanakkor a call centerünk is jól működik, vagyis igyekszünk sokféle módon eladni. Az a lényeg, hogy a nap 24 órájában az ügyfelek rendelkezésére álljunk. A célunk, hogy gyorsabbak és rugalmasabbak legyünk a versenytársainknál. Abban hiszünk, hogy a jövőben az ügyfelek akár út közben, az autóban ülve fognak üdülést foglalni, ehhez már kialakítottuk a megfelelő technológiát. De ha valaki hívni akarja a call centert, azt is megteheti. Alapvetően azt akarjuk, hogy üdüléseik során jó élményeket szerezzenek utasaink, így minél több visszatérő utasra számítok. Ehhez nagyon fontos az őszinteség. Ezért például a koronavírus-járvány idején mi nem vouchereket adtunk, hanem mindenkinek visszafizettük a pénzét.

 

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2023. májusi számában jelent meg.