Hazai utazási irodák toplistája: rekordév után kérdőjelek

Forrás: turizmus.com

 2019. október 29. 13:24

Amikor minden bejön – a legnagyobb utazásszervezők és -közvetítők így könyvelhették el a 2018-as évet Magyarországon. És így is könyvelték el, hiszen mérlegbeszámolójuk szerint tavaly átlagosan több mint ötödével nőtt az árbevételük.

Már több mint 50 olyan utazásszervező és -közvetítő működik Magyarországon, amelynek az éves forgalma meghaladja az egymilliárd forintot. A piac sérülékenységét mutatja azonban, hogy lapzártánk idején ment csődbe a világ legnagyobb múltú tour operatora, a brit Thomas Cook, amely magával rántotta a mélybe a legtöbb európai leányvállalatot, köztük a magyar Neckermannt tulajdonló osztrák céget is.

 

Tízmilliárdos árbevétel felettiek klubja

A legnagyobb tour operatorok, illetve utazásközvetítő vállalkozások 2018-ban is stabilan őrizték vezető szerepüket a toplistán, még ha többségük nem is tudott olyan erős növekedést produkálni, mint kisebb versenytársaik.

Az árbevétel alapján továbbra is az IBUSZ, az OTP Travel és a Neckermann a legnagyobb utazási irodahálózat Magyarországon. Az IBUSZ éves forgalma már bőven átlépte a 20 milliárd forintot, de 18 milliárd feletti összeggel szorosan az IBUSZ nyomában van az OTP bankcsoport utazási társasága, illetve a Thomas Cook Austria AG tulajdonában lévő Neckermann is.

Az utóbbi cégcsoport brit anyavállalata 2019 szeptemberére csődbe ment, az okok között az elemzők a hibás üzletpolitikát, a rossz időben történt vásárlásokat és az eladósodottságot említik. Habár a magyarországi Neckermann pénzügyi mutatói stabilak, a bázis összeomlása miatt a leányvállalat vezetősége lapzártánk idején csak annyit tudott közölni, hogy a helyzet megoldásán dolgoznak.

Világ a számok mögött

Összeállításunknak minden olyan hazai bejegyzésű céget figyelembe vettünk, amely utazási irodai tevékenységet folytat.

A toplistás vállalkozások jelentős része utazásszervező, de vannak köztük utazásközvetítők, beutaztatók és repülőjegy-értékesítők is, ráadásul egy-egy nagyobb cég többféle tevékenységi körben érdekelt.

Az árbevételi adatok esetében figyelembe kell venni, hogy mekkora az adott terület jövedelemtermelő képessége, mert más árréssel lehet számolni repülőjegy-forgalmazás esetén és megint mással beutaztatásnál.
Fotó: Pixabay / Ansgar Scheffold

 

Feltörekvő utaztatók

A triumvirátustól viszonylag leszakadva következnek a többiek, hiszen a lista további szereplőinek egyike sem érte el a tízmilliárdos árbevételt. Ám ha képesek megőrizni a növekedés eddigi ütemét, akkor néhány éven belül akár az élbolyban is változások következhetnek be. A fő tevékenységüket tekintve utazásszervező vállalkozások közül nyolcan értek el 5 és 10 milliárd forint közötti árbevételt, míg az utazásközvetítők közül egy cég került ebbe a csoportba.

A Weco Travel a negyedik

A nyomtatásban megjelent összesítésünkből módszertani okok miatt kimaradt a Weco Travel, ugyanis csak azokat a vállalkozásokat vettük figyelembe, amelyek főtevékenysége utazásszervezés vagy -közvetítés.

A társaság, amelynek fő tevékenységi köre az "Egyéb jegyértékesítés", ami repülőjegy-eladást takar, árbevétele alapján azonban a vezető hazai utazási irodák körébe tartozik, ezért listánkat módosítottuk és az online toplistán immár szerepel a Weco.
Fotó: Unsplash / Erik Odiin

Így tehát a legnagyobbak között van az elsősorban repülőjegy-értékesítéssel foglalkozó Weco Travel, majd a török Sun & Fun Holidays következik, amelynek kiemelkedő, 63 százalékos a bevételnövekedése is, valamint négy olyan vállalkozás, a Fehérvár Travel, a Robinson Tours, a Morea és a Mauri Kft., amely magyar tulajdonosi körbe tartozik, továbbá a németországi REWE csoporthoz tartozó Kartago Tours, a londoni anyacég leányvállalata, a Miki Travel és a Global Business Travel Magyarország Kft. Ez utóbbi az American Express vállalatcsoportjához tartozik, amely üzleti utaztatással és rendezvényszervezéssel foglalkozik.

Az élbolyban a Miki Travel érte el a legnagyobb növekedést, csaknem megháromszorozta a forgalmát, bár az is igaz, hogy az időközben megváltoztatott üzleti évforduló miatt a bázisév a Miki esetében a 2016-os esztendő.

A fő tevékenysége alapján utazásközvetítőként nyilvántartott szolgáltatók közül csak a CWT Utazási Iroda árbevétele haladta meg az 5 milliárd forintot, azt viszont jócskán: 9 milliárdos forgalmat bonyolított le 2018-ban. A CWT belga anyavállalata a Carlson Wagonlit Travel világhálózatának része. A legkiemelkedőbb árbevételű utazási irodák közül érdekes módon csak a két multinacionális vállalat rontott tavaly: az American Express kötelékébe tartozó cégnek és a CWT-nek is 8-8 százalékkal esett vissza a forgalma.

A táblázat teljes méretben letölthető a képre kattintva

Fotó: Turizmus.com-gyűjtés

Az is igaz ugyanakkor, hogy a jókora bevétel- és forgalomnövekedés nem feltétlenül jár együtt a nagyobb eredményességgel, hiszen a növekedés gyakran komoly befektetéseket, több irodát és munkatársat igényel.

A legnagyobbak alapvetően nyereségesen működnek (az elmúlt két évben ez alól csak a Kartago Tours volt kivétel), viszont az adózott eredmény mértéke változó.

Multik versus hazaiak

Az utazási irodák piaca erősen globalizált. A nemzetközi háttér a legtöbb esetben áldást, de amint a magyarországi Neckermann esetében láttuk, átkot is jelenthet. Amint táblázatunkból is kiderül, a német REWE Csoporthoz tartozó Kartago Tours ugyan a korábbi években veszteségesen üzemelt, de a cég ügyvezetője Füri Mihályné fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a cég mögött egy nagyon nyereséges cégcsoport áll, amelynek árbevételének közel 90%-a nem a turizmusból, hanem a kereskedelemből származik (olyan üzletláncok tartoznak a REWE cégcsoportba mint a Penny és a Billa), de a turisztikai üzletág is nyereséges. A nemzetközi háttér az oka annak is, hogy hiába keressük a toplistán – mások mellett – az Egyiptomba irányuló charteres kiutaztatásban idehaza piacvezetőnek számító ETI hazai képviselőjét, az Express Travel International Kft.-t, ugyanis a Magyarországról származó árbevételt az osztrák Express Travel International Gmbh realizálja, mint határon átnyúló szolgáltatóként nyilvántartott utazásszervező.
Fotó: Unsplash / Nik Younie

 

Növekvő profitok

A tavalyi évben a legnagyobb profitot a Neckermann érte el, sőt még növelni is tudta az összegét, pedig a summa már 2017-ben is meghaladta a félmilliárd forintot. A Neckermann adózott eredménye tavaly már 651 millió forint volt. A legnagyobb utazásszervezők közül még a Fehérvár Travel, az IBUSZ és az OTP Travel nyeresége múlta felül a 200 millió forintot, viszont ez mindhárom esetében néhány tízmillióval kevesebb az előző évi összegnél.

A profittermelő képesség azonban néhány kisebb cégnél is szembeötlő. Az osztrák többségi tulajdonban lévő, utazásokat és konferenciákat is szervező Budapest Welcome Touristic Kft. nyeresége 2018-ban már megközelítette a félmilliárd forintot (3,5 milliárd forintos árbevétel mellett), míg a keszthelyi Helikon Utazási Iroda duplázott a forgalomban, és megháromszorozta az eredményességét, így a nyeresége 362 millió forint lett.

200 millió forint feletti profitot ért el a Visit Hungary Travel Agency Kft., továbbá a ProCom Consulting, valamint a Liberty Incentive és Kongresszus Budapest Kft., amely osztrák–magyar–vadúzi érdekeltség.

Megvan tehát az eredménye a kedvező gazdasági környezetnek: az idegenforgalomban tevékenykedő cégek az átlagos növekedést is meghaladó mértékben erősödnek. A siker az utazókon kívül természetesen a tulajdonosokat is gazdagítja.

A számba vett cégek vagyona, egész pontosan az eszközállománya egy év alatt mintegy 10 százalékkal gyarapodott, és meghaladta a 60 milliárd forintot. Másrészt pedig a részvények és üzletrészek birtokosai osztalék formájában részesülnek a megtermelt nyereségből, legalábbis a bő félszáz cég közül 21 esetében.

Négy vállalat eleve veszteséges volt (a Kartagón kívül az Invia.hu, a MÁV Nosztalgia Kft. és a működését 2018 végével lezárt, jelenleg végelszámolás alatt álló Wizz Tours). További 11 cég adózott eredménye a 20 millió forintot sem érte el.

Az ennél jobb eredményt elkönyvelő utazásszervezők és -közvetítők közül tehát 21 döntött a nyereség részleges vagy teljes kivételéről. A legnagyobb osztalékot a Budapest Welcome Touristic Kft. tulajdonosai szavazták meg maguknak, összesen 407 millió forintot, a Helikon Utazási Iroda birtokosai 350 millió forintot vettek ki vállalkozásukból, a ProCom Consulting pedig 223 milliót.

De még a negyedik helyen álló Európa Rendezvény Iroda Kft. is éppen elérte a 200 milliós osztalékot – ez a cég működteti a Duna legnagyobb, ezerfős rendezvényhajóját, és kikötőüzemeltetésben is érdekelt. Megjegyzendő, hogy a legnagyobb forgalmú, és amúgy tisztes eredményt is elért IBUSZ, OTP Travel és Neckermann egyike sem élt a profit kivételének a lehetőségével, hanem eredménytartalékba helyezte az összeget.

 

Utazásközvetítők árbevétele

Az elsődlegesen utazásközvetítéssel foglalkozó vállalkozások közül hat ért el egymilliárd forintot meghaladó árbevételt. A legnagyobb a már említett CWT Utazási Iroda, őt követi 1,8 és 1,7 milliárd forintos forgalommal az United Asia Travel Kft. és a Shidai 168 Kft., amelynek ugyanaz a vietnami származású, de már magyarországi lakcímmel rendelkező befektetői kör a tulajdonosa.

Az Utazok.hu Kft. 1,2 milliárd forintos árbevételt ért el, és a cég éppen az idén tavasszal váltott tulajdonost, míg tavaly még három magánember érdekeltsége volt, addig márciustól már a Szállás.hu Zrt.-n keresztül a Portfolion magántőkealap birtokolja.

Bő egy-egymilliárd forintot bevételezett tavaly a Qualitair Hungary Kft. és a cseh hátterű Invia.hu is. Az utazásközvetítők közül a CWT és a United Asia Travel forgalma valamivel visszaesett, a többieké viszont bővült.

A nyereséget azonban többnyire elvitték a növekedéshez szükséges befektetések: az adózott eredmény mindegyik vállalkozás esetében 100 millió forint alatt maradt, és az utazásközvetítők közül csak az Utazok.hu vett ki osztalékot.

Az utazásszervezők középmezőnyében 2018-ban komoly lendületet vett a magyar kézben lévő Jet Travel, a TENSI, a MÁV Nosztalgia, a Z(s)eppelin, a Bono és a Morea: ezek mindegyikének 21-41 százalékkal nőtt az árbevétele, és hasonlóan bővült az osztrák IMS és Blaguss, valamint az orosz származású, Magyarországon élő üzletemberek kezében lévő 1000 Út Travel Kft. (Utóbbi kizárólag kiutaztatással, míg a listánkon szintén szereplő 1000 Út Kft. csak beutaztatással foglalkozik.)

Látványos volt az Orex Travel indulása is, hiszen a cseh anyavállalat magyarországi leánya egyetlen év alatt bekerült az egymilliárdos árbevételű társaságok csapatába, egész pontosan 1,2 milliárd forintos forgalmat ért el.

A számba vett turisztikai szolgáltató cégek közül az öt legnagyobb foglalkoztató az IBUSZ (319 fő), az Európa Rendezvény Iroda (178 fő), a kiutaztatással és azon belül is nagyobb részt repülőjegy-értékesítéssel foglalkozó dán Tumlare Corporation Hungary (155 fő), az OTP Travel (101 fő) és a részben állami tulajdonú MÁV Nosztalgia Kft. (81 fő).

 

Több mint utazásszervezés

A legnagyobb utazásszervező vállalkozások manapság természetesen nemcsak szervezik és eladják az utakat, hanem több más szolgáltatást is nyújtanak, forgalmaznak.

Az OTP Travel beszámolójából például kiderül, hogy az árbevétel 71 százaléka menetjegy-értékesítéséből származik. A légitársaságok legnagyobb partnerei egyébként úgynevezett szuperjutalékot is kapnak az eladott repülőjegyek után, az OTP Travelnek ebből 74 millió forintja származott, aminek a jelentős részét a Turkish Airlines és az Emirates adta össze.

A Vistának és a Vista leányvállalatának, a BCD-Travelnek a forgalma is jelentős részben a repülőjegyek eladásából származik, az előbbinél 60 százalékban, az utóbbinál csaknem 90 százalékban.

Az American Express leányvállalata, a Global Business Travel is több mint 4 milliárd forintot a repülőjegy-forgalmazásnak köszönhet, ami az összes árbevétel 65 százaléka. Esetükben a hotelfoglalásból származó forgalom több mint 1,7 milliárd forint, míg a Vistánál 1,1 milliárd forint a kiutaztatásból elkönyvelt summa.

 

Saját helyzetértékelések

A mérlegbeszámolók könyvelési adatai tehát önmagukban is azt mutatják, hogy az ágazat szereplői az elmúlt években erős növekedésnek indultak, és a 2018-as évet többnyire kiugró eredményekkel zárták. Néhány vállalat magyarázattal is szolgált ehhez.

Az árbevételét csaknem megkétszerező ProCom Consulting, amely a ProCom America LLC által szervezett utak kizárólagos magyarországi forgalmazója, úgy fogalmazott beszámolójában, hogy a szignifikáns növekedést „a turizmus kedvező alakulása és a társaság megbízójának piacvezető pozíciója" eredményezte.

A horvátországi Agrokor-csoporthoz tartozó Kompas helyzetértékelése szerint a beutaztatásban annak köszönhető a forgalomnövekedés, hogy „Magyarország és különösen Budapest biztonságos és egyre vonzóbb célpont a külföldiek számára", ezért a tengerentúli irodáik is egyre több programot szerveznek a magyar fővárosba, és a Prága–Bécs–Budapest kombinált programok is népszerűek.

Bár az egymilliárd forintos árbevételt átlépő Kompas azt is megállapítja, hogy az egyéni turisták egyre inkább interneten rendelik meg a szállást és a menetjegyeket, ám ennek ellensúlyozására a horvát tulajdonos folyamatosan fejleszti az utazási iroda honlapját, amelyet az utasok is szívesen használnak a foglalásokra.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com magazin októberi számában jelent meg. Még nem előfizetőnk? Kattintson IDE!