Átfogó uniós lépések követhetik a Thomas Cook csődjét

Forrás: turizmus.com

 2019. október 24. 13:19

Az Európai Parlament állásfoglalása szerint a Thomas Cook csődje várhatóan nemcsak a turisztikai és a közlekedési ágazatra, de az uniós gazdaság egészére is jelentős dominóhatást gyakorolhat.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése október 24-én nagy többséggel megszavazta a Thomas Cook turisztikai cég csődjével és annak következményeivel kapcsolatos állásfoglalását.

Mint ismert, a legrégebbi brit utazási iroda szeptember végén jelentett csődöt; ez a cégcsoport korábban évente mintegy 19 millió turista útját szervezte 16 különböző országba és számos leányvállalatán, illetve partnerén keresztül több mint húszezer embernek adott munkát. A csőd következményeként pedig százezrek megélhetését veszélyezteti a szállodaiparban és egyéb szolgáltatók körében Európa-szerte.

A most elfogadott európai parlamenti állásfoglalás rámutat: a Thomas Cook csődje várhatóan nemcsak a turisztikai és a közlekedési ágazatra, de az uniós gazdaság egészére is jelentős, többszörös dominóhatást gyakorolhat majd.

Néhány hónappal ezelőtt még vígan csapott egymás tenyerébe a Thomas Cook két kabalaállata: Lollo és Bernie

Fotó: Facebook

A dokumentum leszögezi, hogy a brit cégcsoport csődjét számos tényező okozta, többek között, hogy a vállalat nem változtatta meg üzleti modelljét és nem vezetett be újításokat annak érdekében, hogy versenyképes legyen a digitális gazdaságban.

Az állásfoglalás többek között azt hangsúlyozza, hogy a légitársaságok pénzügyi helyzetének jobb nyomon követésére van szükség a nemzeti felügyeleti hatóságok részéről annak érdekében, hogy az európai utasok ne váljanak hasonló csődök áldozataivá.

Ugyancsak fontos fejezete a dokumentumnak, hogy az EP szorgalmazza a tagállami kormányoknál: vegyék igénybe az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapot annak érdekében, hogy az elbocsátott munkavállalóknak megfelelő átképzéssel vagy szociális juttatással átmeneti segítséget lehessen nyújtani.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke az állásfoglalás egyik előterjesztőjeként a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta:a Thomas Cook csődje megmutatja, hogy a turizmus egy globális iparág, ahol a krízishelyzetekben a tagállami megoldások nem elégségesek.

Fontos előrelépésnek tartja, hogy az állásfoglalás rámutatott, az uniós  parlament korábbi döntése ellenére még mindig nincs külön költségvetési sora a turizmusnak a következő uniós költségvetésben, a hamarosan felálló új Európai Bizottság struktúrájában pedig egyelőre nincs konkrétan megnevezve egyik portfólióban sem a turisztikai ágazat.

Ez utóbbihoz kapcsolódóan az EP most elfogadott állásfoglalása azt szorgalmazza, hogy nevezzék át a közlekedési portfóliót „közlekedés és turizmusra", így adva kellő súlyt a területnek.