IATA: alternatívák karantén helyett

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. június 25. 11:32

A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség arra kéri a kormányokat, hogy lehetőleg kerüljék el a karantén alkalmazását a gazdaság újranyitása során. Ehelyett azt javasolják, hogy többlépcsős megoldással csökkentsék a vírus behurcolásának lehetőségét.

Az IATA a következő intézkedéseket javasolja a kormányoknak:

  • Tegyenek meg mindent azért, hogy a betegek nem utazzanak, hanem maradjanak otthon. A légitársaságok ehhez rugalmas átfoglalással járulnak hozzá.
  • Kérjenek egészségügyi nyilatkozatot a beutazóktól, mégpedig papírmentes módon, weben vagy telefonos applikáción keresztül. A repülőtereken, határátkelőkön alkalmazzanak testhőmérséklet-mérést.

Szigorú szabályok mellett kell újraindítani a turizmust

Fotó: 123rf.com

  • Írjanak elő kötelező Covid-19 tesztelést a magas rizikójú országokból érkezők számára. Azt javasolják, hogy ezt a tesztelést még a kiinduló repülőtéren végezzék el, így a fertőző utasok eleve nem kerülhetnek fel a gépre. Csak megbízható és gyors eredményt adó tesztelést támogatnak. Az eredményeket független szervezeteknek kell hitelesíteni, hogy más országok is elfogadják azokat. A PCR-tesztelést támogatják az antitesteket kimutató vizsgálatokkal szemben.
  • Az IATA azt is javasolja, hogy az International Civil Aviation Organisation (ICAO) által kidolgozott take-off irányelveket alkalmazza minden légitársaság az utazás folyamán. Az irányelvek között szerepel az utazás során a maszk viselése, a gyakori fertőtlenítés és a társadalmi távolságtartás.
  • Az érkezés után érdemes olyan applikációt telepíteni a külföldről érkezők telefonjára, amely jelzi, ha fertőzött személlyel találkozik az illető.

Az IATA szerint azért kell a javasolt lépéseket bevezetni, mert a karantén lehetősége az emberek 83%-át eltántorítja attól, hogy utazzon.

Azok az országok, amelyek karanténintézkedést vezettek be a járvány idején, több mint 90%-kal kevesebb turistát fogadtak, mint korábban. Vagyis alig többet, mintha kompletten lezárták volna a határaikat.