IATA: bővült a légi utasforgalom márciusban

 2014. május 06. 15:45

Bővült a légi utasforgalom márciusban az előző év azonos időszakához képest a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) összesítése szerint.

A szervezet keddi, MTI-hez eljuttatott közlése szerint márciusban az értékesített utaskilométer 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, míg egy hónappal korábban 5,6 százalékos bővülésről számoltak be. A töltöttségi mutató pedig átlagosan 79 százalékon állt. Az első negyedéves bővülés (5,6 százalék) meghaladja az előző év azonos időszakában mért 5,2 százalékos emelkedést. A járatok átlagosan 78,5 százalékos töltöttséggel üzemeltek az év első három hónapjában.

A nemzetközi járatokon 2,6, a belföldieken 4 százalékkal nőtt az utasforgalom, előbbi járatok 78, utóbbiak 80 százalékos kihasználtsággal működtek márciusban.
A legjobban a közel-keleti légitársaságok teljesítettek, amelyek 10 százalékos bővülésről számoltak be, míg Európa 2, Ázsia-Óceánia 1,1, Észak-Amerika légitársaságai pedig mindösszesen 0,6 százalékos nemzetközi légiforgalom-bővülést jelentettek.

Tony Tyler, az IATA vezérigazgatója az adatokat a közlés szerint úgy kommentálta, hogy a nehéz helyzetben a kormányoknak inkább segíteniük kellene a gazdasági fejlődést nagy mértékben segítő légitársaságokat ahelyett, hogy újabb adókkal sújtják a szektort.