Ingyenes elektromos autótöltő nyílt az M7-es mentén

Forrás: turizmus.com

 2016. július 25. 09:35

Az autópálya székesfehérvári pihenőjében, az Albapark autópálya-étterem parkolójában lehet térítés nélkül igénybe veheti az új töltőt, az étterem nyitvatartási ideje alatt, reggel 7 és este 8 óra között.

A töltő 400 voltos, maximálisan 22 kW kapacitású, és 2-es típusú csatlakozó szükséges hozzá. A próbaüzem elmúlt két hete alatt a jelenleg forgalomban lévő tölthető autók közül a legismertebb típusok – Tesla, Nissan Leaf, Renault Zoé, Volkswagen Golf GTE – gond tudták használni a szolgáltatást.

A gyorstöltő a tapasztalatok alapján mintegy 60 perc alatt képes annyira felölteni a járművet, hogy a következő elektromos töltőállomást (Siófok), illetve a Balaton nyugati medencéjét biztonságosan elérje. A Balaton térségében ez Fonyódig, illetve Hévízig elégséges energia, míg Budapesten körülbelül a Római partig lehet egy órányi töltéssel eljutni, de egy Tesla akár Szlovéniáig is képes ennyi energiával haladni. Egy Tesla teljes feltöltéshez nagyságrendileg 3 óra szükséges.

Aki igénybe szeretné venni az ingyenes töltési lehetőséget, annak Budapest felől érkezve már az 58-as kilométernél a fehérvári pihenőhely felé kell kihajtania. A Balaton felől érkezve a 60-as kilométernél kell letérni, majd az M7-es feletti hídon áthaladva, az autópálya északi pihenőjében kell keresni a töltőt. A szolgáltatás ingyenes, nincs éttermi fogyasztáshoz kötve, mindössze az Albapark pénztárosától kell elkérni a töltéshez szükséges zsetont. Az esetleges torlódások elkerülése érdekében az étterem javasolja, hogy a nyári csúcsforgalom idején az elektromos autó tulajdonosok lehetőleg délelőtt 11 óra előtt, vagy délután 3 óra utánra tervezzék az érkezést.