Járgányra fel!

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. június 28. 09:02

A turisták és a szakma szempontjából is örvendetes, hogy számos alternatív városnéző közlekedési eszköz jelent meg a piacon, színesítve, kiegészítve a hagyományos buszos vagy gyalogos városnézéseket. Ami közös bennük, hogy valamennyi környezetbarát megoldásnak számít.

Mindenhova elvisz a MonsteRoller és az Airwheel

Amennyiben városnézésről van szó, a kényelem és a gyorsaság egyaránt fontos. Az E-Tours Budapest alternatív járművei olyan helyeken is tudnak közlekedni, amelyek autóval elérhetetlenek, gyalogosan viszont a távolság túl nagy. A száz százalékban elektromos meghajtású MonsteRoller nagy előnye, hogy vezethető állva akár egy roller, de ülve is, mint egy motor vagy kerékpár. Pótüléssel felszerelve akár két személyt is elbír. Elektromos kerékpárnak minősül, így teljes biztonsággal használható bárhol, ahol egy kerékpár. Mivel megbízható és könnyen megtanulható a vezetése, a vezetett túrák mellett akár önállóan is kikölcsönözhető.

MonsteRoller

Fotó: budapestmadness.com

A másik járművük, az önegyensúlyozó Airwheel pedig lényegében a segwayhez hasonlatos, vagyis a testhelyzetünk irányításával vezérelhető. Beépített LED-világításával és Bluetooth hangszóróival is garantálja a városnézés élményszerűségét. Élő idegenvezetéssel nappali és esti programként is kínálják.

Az E-Tours Budapestnél öt különböző túraajánlat érhető el, köztük van 1-3 órás is vezetéssel, illetve 1-6 órás egyéni kölcsönzéssel.

 

Itt a hivatalos várbuszjárat

A Velencei-tónál három éve szállítja az érdeklődőket a Velence Busz (l. keretes írásunkat), a félig nyitott elektromos buszokat a Budapest TukTuk és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület közösen működteti. Innen támadt az üzemeltetőknek az az ötlete, hogy hasonló innovatív szolgáltatást vezessenek be a budai Várban is, fix menetrenddel.

Official Budapest Castle Bus

Fotó: budapestcastlebus.com

A hosszas egyeztetések és engedélyeztetés után áprilisban debütált Budapest hivatalos várbusza, az Official Budapest Castle Bus, amelyet a főváros mellett a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ is üdvözölt, kiemelve, hogy az új szolgáltatás elősegíti a Budai Várnegyed és a Várkert Bazár bekapcsolását az itt élők és a turisták útvonalaiba.
A járat a Várnegyedben elérhető látványosságok mellett az állandó és időszakos kiállításokat is hivatott népszerűsíteni.

A vártúra során a környezetbarát, száz százalékban elektromos meghajtású kisbuszon idegenvezető, illetve audio guide látja el információkkal az utasokat, a kétszeri felszállási lehetőség (Clark Ádám tér és Várkert Bazár) révén az utazás tetszőlegesen megszakítható és összeköthető múzeumi, kiállítási, kávéházi időtöltéssel.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. júniusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

Az Official Budapest Castle Bus minden nap 9 és 17 óra között üzemel a Vár területén, 20 percenkénti indulással. A várkör hat megállón keresztül (Várkert Bazár, Clark Ádám tér, Dísz tér, Szentháromság tér, Kapisztrán tér, Dózsa György tér) mutatja be a kerületet, történelmi múltját és a kilátást a városra. A Budapest Card-tulajdonosok 2017-ben ingyenesen utazhatnak rajta.

 

Elindult a Castle Shuttle is

Egy másik szolgáltató is piacra lépett elektromos buszokkal a Budai Várnegyedben a közelmúltban. A tavaly szeptemberben indult Castle
Shuttle a Várkert Bazártól, illetve a Clark Ádám térről indulva a Dísz térre és a Mátyás-templomhoz viszi az utasokat, napszaktól függően 5-15 perces rendszerességgel, 5 perces menetidővel, minden nap fél 10 és 19 óra között. A vendégek retúrszolgáltatást is igénybe vehetnek, így a Várban eltöltött, tetszőleges időtartamú barangolás után bármikor visszatérhetnek a kiindulási pontokra. A nyitott járművek 17, illetve 25 személyesek, utóbbi a napokban állt üzembe, és méretét tekintve európai újdonságnak számít. A flotta jelenleg négy kisbuszból áll, amelyekkel csoportos városnéző túrákat is szerveznek idegenvezetéssel, de rendezvényekre is kibérelhetők.

Castle Shuttle

Fotó: Facebook

 

Májusban indították a szállodáknak kidolgozott Hotel Pick Up csomagot, ennek keretében a vendégeket háztól házig szállítják.

 

Tuktukkal a város

A Budapest TukTuk már három éve járja a magyar fővárost, tulajdonosai – ők üzemeltetik az Official Budapest Castle Bust is – fontosnak tartják leszögezni, a tuktuk nem taxi, és nem akar konkurálni egyetlen taxis, riksás vagy városnéző busztársasággal sem. Amitől egyedi, hogy abszolút privát élményt nyújt. Két utast szállít, akik maguk szabhatják meg, vagy módosíthatják a tervezett útvonalat, miközben a sofőr a látnivalókról mesél.

Budapest TukTuk

Fotó: budapesttuktuk.com

A Budapest TukTuk tematikus túrái – jelenleg 13-féle van – a turisztikai és kulturális attrakciók­ra, valamint a gasztronómiára épülnek. Van, amit inkább a romantikára vágyó pároknak ajánljanak, és van, amit egy bulis este megalapozásához.

A belvárosban három helyen, a Deák téren, a Vigadó téren és a Clark Ádám téren vannak hivatalos felszállási pontok, de a leggyakoribb, hogy a kis tuktukok megadott címre mennek a szolgáltatást megrendelő utasokért.

 

Retró életérzés

Bár nem számítanak újdonságnak, a Cityrama trabantos és kerékpáros városnézései is az alternatív lehetőségek sorát gyarapítják.

Gyakran már a reptérre is a vendég elé mennek, ahol megmutatják neki, hogyan is kell vezetni a Trabantot. Rengeteg derűs pillanatot szül, amikor például pálcával ellenőrzik, mennyi is a tankban az üzemanyag, vagy kiderül, hogy a tetőre kell felcsatolni a csomagot, mert nem fér be az autóba. A 3 Trabantból álló flotta kérésre akár 15-re is bővíthető.
A vendégek klasszikus 3 órás városnézésen is részt vehetnek a retró kocsin, vagy személyre szabott programon, kívánság szerinti útvonalon.

A Cityrama egyik trabantja

Fotó: cityrama.hu

A kerékpáros városnézés népszerűségét látva az iroda kidolgozott egy Szentendre Bike & Boat programot is. Ennek keretében a turisták kényelmes tempóban, idegenvezetővel kitekernek Szentendrére, érintve a Római-partot egy rövid kávészünet erejéig. Szentendrén városnézés következik, majd egy jól megérdemelt lángos, illetve szabadidő a sétára, vásárlásra. A társaság a program végén hajóval utazik vissza a fővárosba.

 

Vízi taxi és limuzin a Dunán

A DunaPort vízi limuzinja és vízi taxija szintén olyan kuriózum, amelyet turistáknak és helyieknek egyaránt érdemes kipróbálni. Az egyik hollywoodi filmrendező például azt nyilatkozta, ez volt a legnagyobb élménye Budapesten.

Vízi limuzin

Fotó: dunarama.hu

A szolgáltatás személyre szabható, igényelhető rendezvényekhez is, ugyanakkor alkalmas a napi városi közlekedés kiváltására is. Csupán néhány perc alatt átroboghatunk az északi Meder utcától a Batthyány térig, vagy a belvárosból az óbudai Graphisoft Parkba, a Római part 12 perc, de Szentendre is csak 30 perc.

Garantált programot is indítanak Szentendrére, szombaton, vasárnap és hétfőn, fix menetrenddel. A legnépszerűbb termékük ugyanakkor a budapesti naplemente túra.

Nemrég saját közforgalmú kikötőt nyitottak: a BudaPart–Kopaszi gát kikötő Budapest első vízitaxi-bázisa.

 

Zene, tánc, hajózás

Érdekes újdonsággal színesíti a palettát a Mahart Passnave: „nem csak a húszéveseké a világ” életérzést kínál keddtől szombatig a cég 19.30-kor induló sétahajójárata, amelyen mindenki újraélheti az egykori bulik hangulatát.

Mahart-sétahajó

Fotó: Mahart

A Beatlesen és rock and rollon nevelődött beat nemzedék tagjai hajdan a legnagyobbaktól tanulhatták a bugizást, rázást, csörgést, elsősorban őket célozza meg a zenés-vacsorás járat, mely mintegy 3 órás időtartamával egyben az egyik leghosszabb esti sétahajós program. Ráadásul – mérsékelt áraival, gazdag svédasztalos vendéglátásával, élő zenével – az egyik legnépszerűbb attrakció is, hiszen a főváros lenyűgöző panorámája is része a kulisszáknak.

A táncos hajókirándulás a Vigadó tértől indul a Margitsziget felé, majd a szigetet megkerülve lemegy egészen a Müpáig, onnan vissza a Vigadó térre.

Kapcsolódó cikkek