Jól halad a MÁV a Nyugati felújításával

Forrás: turizmus.com

 2020. július 11. 09:38

Az ütemterv szerint halad a rekonstrukció a Nyugati pályaudvar mintegy 8200 négyzetméteren megújuló tetőszerkezetén – adta hírül a MÁV Zrt.

A vasúttársaság májusban zárta le a Nyugati pályaudvar utascsarnokát annak érdekében, hogy biztonságosan végre tudja hajtani a 143 éves épületegyüttes tetőszerkezetének halaszthatatlanná vált rekonstrukcióját. A tervek szerint december 7-ére befejeződő munkák folyamatosan haladnak a társaság közleménye szerint.

Az ütemtervnek megfelelően a bádogszerkezeti elemek bontásához szükséges két toronydaru közül megépült az első, a második a következő hetekben készülhet el. A vágánycsarnok tetőzetén, a már folyamatban lévő első fázisban tervezett bontási műveleteket várhatóan szeptember végéig fejezik be.

A most felállított TEREX-COMEDIL típusú (becenevén Zeppelin) toronydaru horogmagassága 36 méter; a gém pedig 75 méter hatósugarú és 2,7 tonna teherbírású. Az utasok és a munkások védelme érdekében megtörtént a 7000 négyzetméteres védőháló kialakítása is. Jelenleg a csarnok főtetején a deszkaborításnak 20, míg a fémlemezek bontásának 80 százalékos a készültsége.

A tetőzet bontása várhatóan szeptember végére fejeződik be

Fotó: MÁV Zrt.

Az elmúlt hónapokban a csarnokba futó vágányok felsővezeték-hálózatát szerelték és új, ideiglenes ütközőbakokat építettek be a 10-13. vágányok lezárására a csarnok előtt, hogy a külső sínpárok a felújítás alatt is használhatók legyenek a vonatforgalom számára. Emellett megépült a csarnokban a munkálatokhoz szükséges, 70 ezer légköbméteres térállvány is.