Karanténszállodába küldi Izrael az Egyesült Királyságból beutazókat

Forrás: MTI

 2020. december 20. 19:04

Kötelező karanténszállodákba kerülnek már vasárnaptól az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, külföldiek pedig be sem léphetnek Izraelbe a koronavírus szigetországban terjedő új törzse miatt. Így határozott a járvány ügyeivel foglalkozó koronakabinet vasárnap.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren már vasárnap külön terminálon kellett landolnia a Londonból érkező két repülőgépnek. Az utasok közül a több tucat izraeli állampolgárt a koronavírustesztet követően kötelezően karanténhotelbe szállították, a külföldieket pedig nem engedték be az országba, sőt még a gép fedélzetét sem hagyhatták el.

Eddig Izraelbe látogathattak külföldiek, ha az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott családi eseményeken vettek részt elsőfokú rokonok (szülők, gyermekek, testvérek) invitálására, vagy más, a szabályozásban megjelent okokból.

A koronakabinet vasárnapi határozata szerint az Egyesült Királyságból, Dániából és a Dél-afrikai Köztársaságból az utóbbi két hét során beutazóknak utólagosan tesztelésre kell menniük, és házi karanténba kell vonulniuk, mert félő, hogy magukkal hozták a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő, új altípusát, és egyelőre nem világos, hogy ezekre is védettséget nyújtanak-e a már bejegyzett oltások.

Emellett vasárnaptól kezdve minden országot "pirosnak", vagyis erősen fertőzöttnek tekint Izrael, és a külföldről visszatérőknek 14 napra karanténba kell menniük. Ez lerövidíthető tíz napra két negatív teszttel, az elsőt az érkezés napján, a másodikat pedig kilenc nappal később kell elvégezni.

Kilátás a Ben Gurion Repülőtérről felszálló repülőgépből. Vasárnaptól a külföldről visszatérőkre 14 napra karantén vár Izraelben

Fotó: 123rf.com

A szigorú intézkedések alól az egyetlen kivétel, hogy az eddig "zöldnek" vagyis biztonságosnak tekintett országoknál, mint amilyen az Egyesült Arab Emírségek vagy a Seychelle-szigetek voltak, a hanukai utazás után hazaérkezők december 26-ig mentesülnek a karanténkötelezettség alól – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Szombaton 61 ezer 994 tesztből 1866 pozitívnak bizonyult Izraelben, ami 3,1 százalékos arányt jelent.

Előzőleg Hollandia, majd ezt követően a vasárnap folyamán egyre több európai ország jelentette be, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők fogadását az Angliában felbukkant, az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírus-mutáció miatt.