Kiírták a hop-on hop-off pályázatot

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. július 26. 18:15

Július 26-án megjelent a Budapesti Közlekedési Központ hop-on hop-off autóbuszos városnéző szolgáltatásra kiírt koncessziós pályázata, amely 20 évre monopolhelyzetet teremt a budapesti piacon.

A BKK 240 hónapos időtartamra, autóbuszos városnéző személyszállításra, valamint az ahhoz kapcsolódó értékesítési, jegykiadói, marketing-, kommunikációs, tájékoztató és utazásszervezői tevékenységre írta ki a pályázatot 2016. július 25-én. A részajánlat-tétel lehetőségét kizárták, az eljárást egy szakaszban bonyolítják le. Az ajánlatok benyújtási határideje 2016. augusztus 22.

A kiírás értelmében az ajánlattevőnek az április 1. – október 31. közötti időszakban legalább 25 járművet kell szolgálatba állítania. A szolgáltatás nyújtásához a Fővárosi Önkormányzat 70 közterületi útvonal és 39 megállóhely használatát biztosítja.

Az értékelés szempontjai a minimális járműszámhoz kapcsolódó, fix koncessziós díj, az üzleti-gazdálkodási terv szakmai színvonala, a szakmai koncepció szakmai színvonala, valamint a minimális járműdarabszámon felül beállításra kerülő járművek után fizetendő többletdíj.

Feltétel, hogy az ajánlattevő saját vagy jogelődje mérleg szerinti eredménye az utolsó három, lezárt üzleti évből legfeljebb egyben lehet negatív, a fenti időszak kezdete után működését megkezdő ajánlattevőnek pedig a működés teljes idejére vonatkozó, a közbeszerzés tárgyából származó nettó árbevételének el kell érnie az 1200 millió forintot (közös ajánlattevők esetén elegendő, ha ennek csak egyikük felel meg). Emellett az utolsó három lezárt üzleti év teljes, valamint a közbeszerzés tárgyából származó nettó árbevételének el kell érnie az 1200 millió forintot (ennek a közös ajánlattevők együttesen is megfelelhetnek).

Az ajánlattevőnek fel kell tudnia mutatni a felhívás feladásának napjától visszafelé számított 6 év (72 hónap) hosszúságú, összességében legalább 1000 millió Ft összértékű, járatengedély alapján legalább 36 hónapon keresztül folyamatosan végzett, hop-on hop off jellegű városnéző autóbuszjárat üzemeltetésére vonatkozó tevékenység végzését.

Hop-on hop-off szolgáltatást Budapesten jelenleg négy cég: a Program Centrum Kft., a Mr. NILSZ Kft., a Big Bus márkanév alatt működő City Sightseeing Kft. és a City Tour Hop On Hop Off Kft. végez.

Közülük az első három cég korábban több fórumon is hangoztatta, valamint Orbán Viktor miniszterelnökhöz nyílt levelet is intézett arról, hogy álláspontjuk szerint monopolhelyzet teremtése helyett fenn kellene tartani a versenyhelyzetet a piacon. A Főváros bevételnöveléssel, a környezetszennyezés és a zaj csökkentésével kapcsolatos elvárásai szerintük így is teljesíthetők lennének, miközben a városnéző vendégek magasabb színvonalú szolgáltatásokhoz jutnának.

A pályázat elérhető itt: http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:255125-2016:TEXT:HU:HTML