Kockázatértékelésen alapuló korlátozásokat sürget a UNWTO és a WHO

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. február 26. 12:41

A minap Genfben találkoztak a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői, akik egyetértettek az utazási tilalmak enyhítésének vagy feloldásának fontosságában. A két szervezet az általános korlátozásokat kockázatalapú intézkedésekkel váltaná fel.

Mind a UNWTO, mind a WHO az utazási tilalmak feloldását sürgette, mivel szerintük azok nem nyújtanak hozzáadott értéket, és továbbra is hozzájárulnak a gazdasági és társadalmi feszültségekhez. A két ENSZ-szervezet megállapodott abban, hogy együttműködnek az utazási ágazat helyreállítását célzó intézkedések ajánlásában – írja a Travel Daily News.

Az elmúlt hetekben, napokban világszerte egyre több ország kezdte enyhíteni nemzetközi beutazásra vonatkozó szabályait, beleértve az utazási tilalmakat is. Ezek a döntések összhangban vannak a WHO legújabb, a biztonságos nemzetközi mobilitásra vonatkozó ajánlásaival, amelyek kiemelik, hogy az általános korlátozások hatástalanok a vírusok terjedésének megfékezésében. Ugyancsak összhangban vannak a UNWTO ismételt figyelmeztetéseivel, amelyek a korlátozások által generált társadalmi, gazdasági és fejlesztési károkra hívják fel a figyelmet.

 

UNWTO és WHO: közös megközelítés

Genfben a UNWTO és a WHO vezetői egyetértettek az utazási tilalmak enyhítésének, illetve feloldásának fontosságában, valamint abban, hogy az általános korlátozásokat kockázatalapú, bizonyítékokkal alátámasztott, specifikus intézkedésekkel kell felváltani.

korlatozasok_123rf

A két szervezet az egyes országok helyzetét figyelembe vevő, specifikus korlátozásokat támogatja

Fotó: 123rf.com

Zurab Pololikashvili, a UNWTO főtitkára elmondta, hogy a szervezet már a válság kezdetétől arra buzdította a globális turisztikai szektort, hogy kövessék a WHO tanácsait. Hangsúlyozta, hogy "ezt továbbra is folytatni kell, miközben biztonságosan és felelősségteljesen újranyitnak az országok. Lehetővé kell tenni, hogy a turizmus a fellendülés és a növekedés motorjaként kiaknázhassa egyedülálló lehetőségeit".

 

Kockázatelemzés és tények

A WHO Nemzetközi Egészségügyi Szabályzatának (IHR) Koronavírus Sürgősségi Bizottsága szerint a nemzetközi utazókkal szemben alkalmazott valamennyi intézkedésnek "kockázatértékelésen kell alapulnia – beleértve a vizsgálatokat, az elkülönítést és a védőoltásokat is". Emellett úgy vélik, az ilyen intézkedések pénzügyi terheit nem szabad az utazókra hárítani.
"Ahogy az országok enyhítik az utazási korlátozásokat, az egészségnek továbbra is a legfontosabb prioritásnak kell maradnia. Azáltal, hogy döntéseiket bizonyítékokra és a sajátos körülményekhez igazított kockázatalapú megközelítésre alapozzák, az országok megtalálhatják a megfelelő egyensúlyt az emberek biztonsága, a megélhetés és a gazdaság védelme, valamint a határok nyitva tartása között" – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy a két szervezet egy általános szabályozás helyett az egyes országok jelenlegi helyzetét figyelembe vevő, specifikus korlátozásokat támogatna.

A két szervezet hangsúlyozta, hogy az egészségügyre és az utazásra vonatkozó egyértelmű és következetes szabályokra van szükség. A világjárvány kapcsán szükség van a társadalom és a gazdaságok globális bizalmi struktúrájának ismételt kiépítésére. "A turizmusnak valódi lehetősége van arra, hogy hozzájáruljon ehhez a folyamathoz, amelyben a UNWTO kritikus szerepet játszik" – mondta Michael Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó programjának ügyvezető igazgatója.

Megfelelően irányítva a turizmus képes a fejlődés és a lehetőségek előmozdítására, amint azt az ágazatnak az ENSZ szélesebb körű fejlesztési menetrendjében betöltött fokozott jelentősége is kiemeli. A világ minden tájáról érkező turisták száma a korlátozások enyhítése vagy megszüntetése miatt megnövekedett. Ez a tendencia lehetőséget kínál arra, hogy beindítsa a gazdasági fellendülést, és a társadalmi fejlődést újra a helyes útra terelje.