Környezeti hatástanulmány az Emirates-től

Forrás: turizmus.com

 2016. január 27. 16:39

Az Emirates Airline-t és a dnata-t is magába foglaló Emirates Csoport idén az ötödik alkalommal tette közzé környezeti hatástanulmányát.

A tanulmány szerint az Emirates Airline 2014-2015-ben is fenntartotta a repülőgépek 75 hónapos átlagéletkorát, és kivonta a régebbi géptípusokat az üzemanyag-takarékos technológiák támogatása érdekében. A dnata a földi kiszolgálásban pedig olyan elektromos teherautókra váltott a dubaji reptéren, amelyek nem bocsátanak ki légszennyező anyagot.

A jelentés a PricewaterhouseCoopers által felügyelt vizsgálatokon alapul, és az Emirates Csoport különböző tevékenységeinek – az utasszállítás, a dnata teherszállítása és földi kiszolgáló szolgáltatásai, illetve számos egyéb földi kereskedelmi tevékenység – környezeti hatásait mutatja be, a mérnöki munkáktól egészen az ételek felszolgálásáig.

Őfelsége Ahmed bin Saeed Al Maktoum Sejk, az Emirates Airline és az Emirates Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Az Emirates Airline és a dnata továbbra is kiegyensúlyozottan, a vásárlói igények és a globális lehetőségek figyelembe vételével bővíti üzleti tevékenységét. Ezzel párhuzamosan egyre tudatosabbak is vagyunk a környezet és a társadalom iránti felelősségünket illetően. Az éves környezeti hatástanulmányunk egyrészt egyfajta kontroll eszköz, másrészt pedig kifejezi vállalatunk környezeti hatások csökkentése iránti elköteleződését",

Az Emirates Csoport legnagyobb ökológiai hatása természetesen a légitársaság működéséhez köthető. Az Emirates 2014-ben és 2015-ben új repülőgépekkel bővítette flottáját, ezzel párhuzamosan az üzemanyag-takarékos technológiák támogatása érdekében kivonta a forgalomból a régebbi géptípusokat.

Az Emirates Airline rendelkezik az egyik legfiatalabb flottával a világon: a vállalat 2014-2015 folyamán 10 régebbi repülőgépet vont ki a forgalomból, a helyükre pedig 24 új fejlesztésűt állított. A flotta 75 hónapos átlagéletkorát így sikerült fenntartani, ami az iparágban jellemző 140 hónapos kor mintegy fele.

 

Az Emirates légiforgalmi szakértői a világ számos országában – USA, Ausztria, Franciaország, Málta, Seychelle-szigetek, Etiópia, Kenya, Pakisztán és a Dubajjal szomszédos Sardzsa – dolgoznak együtt specialistákkal a teljesítményalapú navigációs folyamatok bevezetésén, amelyekkel csökkenthető az üzemanyag-felhasználás és növelhető az üzemeltetési biztonság.A 2016-os év elsődleges fókuszterülete a repülőgépek zajkibocsátásának csökkentése, az általános üzemanyag-felhasználás hatékonyság külső működési kihívások ellenére történő növelése, illetve a földi kiszolgáló tevékenységek során történő üzemanyag-felhasználás csökkentése.

Az Emirates összes repülőgépe* megfelel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) zajkibocsátásra vonatkozó szigorú előírásainak – esetenként ezeket túl is teljesítve. Az év során átvett új A380-as és B777-es gépek tovább növelik a flotta megfelelőségi szintjét az üzemeltetésre és karbantartásra vonatkozó rendelkezésekhez képest.

A légitársaság általános üzemanyag-hatékonysága 2014-2015-ben 1%-kal, tonnánként 0,3057 liter/tonnakilóméterre fejlődött, ami így 14%-kal hatékonyabb, mint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által megadott átlag.** Ezt a világ számos táján, biztonsági okokból történő légtér-zárak ellenére is sikerült fenntartani, noha ezek a korlátozások hosszabb repülési időkre kényszerítették az Emirates járatait. A Dubaji Nemzetközi Repülőtér 80 napos lezárása miatt a repülőgépeknek a szokásosnál szintén több üzemanyagot kellett szállítaniuk, ez pedig ugyancsak negatívan hatott az üzemanyag-hatékonyságra.

A földi kiszolgálásban a dnata 30 új elektronikus teherszállítóra cserélte korábbi dízeles járműveit a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren. A TUG Technologies Corporation és a CharlatteAmerica cégek által gyártott teherautók légszennyező anyag kibocsátása nulla.

Az Egyesült Arab Emirátusok kormányzati előírásainak változásai segítették továbbá csökkenteni a földi járművek károsanyag-kibocsátását. Az Emirates Csoport földi flottája – a 2014-es kormányzati bejelentések után azonnal – az előírásoknak megfelelő, alacsony kén tartalmú dízel üzemanyag használatára állt át, ezzel pedig jelentős mértékben csökkentette a részecske-kibocsátást.