Közeledés a fesztiválszervezők és a kulturális diplomácia között

Forrás: turizmus.com

 2016. július 09. 18:41

Idén Balatonfüred látta vendégül a Balassi Intézet külföldi magyar intézeteinek igazgatóit éves találkozójukon, melyre a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöksége is meghívást kapott – tájékoztatott közleményében az MFSZ.

A közlemény szerint a konferencia második napjának délelőtti programja a fesztiválturizmus, a kulturális turizmus és a kulturális diplomácia témák köré épült. A klasszikus előadások helyett kerekasztal-beszélgetés keretében dolgozták fel a témaköröket a megjelentek.

A szakmai panel meghívott vendégei voltak: Márta István (Magyar Fesztivál Szövetség, elnök), Cserép László (Balatonfüred, művelődési, oktatási, sport- és idegenforgalmi osztályvezető), Móczár Gábor (Zsolnay Kulturális Negyed, program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgató), Bérczes László (Ördögkatlan Fesztivál, fesztiváligazgató), Lőrinczy György (Operettszínház, főigazgató) és Turjányi Miklós (Zempléni Fesztivál, fesztiváligazgató), a beszélgetést Vitézy Zsófia (Balassi Intézet Brüsszel, igazgató) vezette. A szakemberek a kerekasztal mellett jó gyakorlatokat mutattak be a saját területükről, egy-egy sikeres akciót a kulturális „exportra" vagy „importra".


A Magyar Fesztivál Szövetség kezdeményezésére egy stratégiai megállapodás megkötése mellett tették le a voksukat a felek, ezzel is megerősítve azt a meggyőződésüket, hogy a magyarországi fesztivál szcéna komoly hátországa lehet a Balassi Intézet nemzetközi csapatának. A két szervezet vezetője informálisan már meg is egyezett egy szorosabb együttműködés előkészítéséről, mely lehetővé teszi a gyors információáramlást a külföldi intézmények irányába, valamint a külföldi, értékes kulturális programok magyarországi bemutatását.

A délelőtt programot követően a Magyar Fesztivál Szövetség kihelyezett elnökségi ülést tartott, ahol fontos döntések születtek a fesztiválminősítő rendszer megújításáról, valamint egy a szezont követő turisztikai konferencia előkészítéséről, amely 2016 értékeléséről, a jövő év előkészítéséről, a turisztikai intézményrendszer megújulásáról, valamint a szövetségi reformokról szól majd a tervek szerint.