Vizsgálatot ígér a magas repülőjegyárak miatt az Európai Bizottság

Forrás: turizmus.com

 2023. november 06. 18:57

Az európai légitársaságok többsége rekordprofittal zárta a nyarat, ám az EU közlekedési biztosa arra is kíváncsi, konkrétan mi áll a tetszetős számok mögött, trenddé érnek-e a folyamatos áremelések.

Mélyreható vizsgálatot ígér a magas repülőjegyárak ügyében az Európai Bizottság közlekedési biztosa, Adina Valean. Az okokra és a magyarázatokra kíváncsi elsősorban, azzal ugyanis tisztában van, hogy a légitársaságok árpolitikájára nem terjed ki az unió szabályozási hatásköre.

Vélelmezhető viszont, hogy a nyáron végrehajtott áremelések nem csak arról szóltak, hogy a cégek az indokolt költségelemek változását beépítették a tarifákba, hanem arról is, hogy a szektor szereplőinek profitját növeljék. Az októberben nyilvánosságra hozott uniós statisztika szerint az átlagos nyári jegyárak 20-30 százalék körüli mértékben haladják meg a pandémia kitörését megelőző 2019-es évben alkalmazottakat – írja a Világgazdaság.

Valean elsősorban a részletekre kíváncsi, arra, hogy a légitársaságok válaszai mennyire vannak szinkronban a világpiaci árváltozásokkal, másrészt mennyire tekinthető trendnek a jegyárak drágulása.

Az uniós biztos a Financial Timesnak elmondta, hogy nem akar beavatkozni a normális piaci folyamatokba, arra viszont szabályozóként kötelességük ügyelni, hogy a profitmegfontolások miatt egyes nem rentábilisan kiszolgálható régiók nehogy légi kapcsolat nélkül maradjanak, vagy aránytalanul magas viteldíjakat kérjenek az ide utazni vágyóktól a légitársaságok, netán összehangolják áraikat.

Az elszálló repülőjegyárak miatt vizsgálódik az Európai Unió

Fotó: 123rf.com

Az utóbbi kérdés Olaszországban is terítékre került, ahol Giorgia Meloni kormánya ársapka bevezetését helyezte kilátásba a szigeteket a szárazfölddel összekötő, belföldi repülőjáratok jegyeire, miután – ahogy arról korábban beszámoltunk – a Szardíniáról és Szicíliából Rómába tartó járatok jegyárai akár 830 százalékkal is az átlag felett alakultak. Róma eltökéltségét látva a tiltakozó légitársaságok (Ryanair, Wizz Air, ITA) végül revideálták áraikat.

A légitársaságok árait a dráguló üzemanyag és a repülőgéphiány éppúgy növeli, mint az utazási igények Covid utáni elszabadulása, továbbá – mutat rá a Vg.hu – az uniós klímaszigor is az átlagosnál nagyobb terhet ró a légifuvarozókra.

Valean attól tart, hogy az utazási kereslet megnövekedésével a kapacitásbővítés nem tud lépést tartani, s az így kialakult egyensúlyhiány miatt a magasabb árak továbbra is fennmaradnak.