Már a Google Térkép is ismeri a vasúti menetrendet

Forrás: turizmus.com

 2016. október 11. 16:13

A MÁV-Start és a GYSEV teljes belföldi vasúti menetrendje is elérhetővé vált keddtől a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében. A fejlesztés egyik hozadéka lehet, hogy a jövőben több külföldi turista választja majd a magyar vasutat.

A Google Térkép 90 hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővült a Google, a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően. Mostantól tehát Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje is elérhető az alkalmazáson belül – jelentették be kedden sajtótájékoztatón.

A Google interaktív térképe 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat. A funkció mára a világ 64 országában közel 20 ezer város több mint 3 millió állomásának közlekedési információit tartalmazza. Magyarországon a budapesti, miskolci, debreceni és pécsi helyi tömegközlekedés adatai érhetők el a rendszerben, amely útvonaltervezéskor ezeket kombinálja az újonnan bekerült vasúti menetrenddel – mondta el Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.


Vasúti menetrendminta a Google Térképen


A Google Térképet világszerte naponta egymilliárdan használják, sokan közülük tömegközlekedéssel kapcsolatos információt keresnek. Mivel a Google rendszere az egész világon egységes, így ezentúl a Magyarországra látogató turisták is könnyebben el tudnak igazodni a vasúti közlekedésben akár saját anyanyelvükön, ami segíti utazásuk megtervezését, és így a várakozások szerint pluszforgalmat generál majd a vasúttársaságoknak.

A vasút elsőként jelent meg a magyarországi helyközi és távolsági közösségi közlekedési szolgáltatók között a Google Térképen. „Európában, ha nem is elsők, de élen járók leszünk ezzel a franciák, németek, osztrákok után" – büszkélkedett Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a fejlesztés négy hónapig tartott, és a MÁV-Start számára mindösszesen 11 millió forintba került.

Androidon és iOS-en is elérhető az útvonaltervező alkalmazás


A vasúti menetrenddel kibővült Google Térkép app elérhető Androidon és iOS-en, illetve a maps.google.hu weboldalon. Az alkalmazás megnyitása után az útvonaltervező felületen megadhatjuk a kiindulási pontot és az úti célt. Ezután a vonat ikonra kattintva, megjelennek a lehetséges útvonalak, amelyekből kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbbet, majd egy további kattintással elérhető a MÁV-Start online jegyvásárlási felülete is. Utazásunkat akár egy későbbi időpontra is megtervezhetjük: ehhez meg kell adni a tervezett indulási vagy érkezési órát, és az alkalmazás ennek megfelelően javasol útvonalat. A késő éjszaka hazatérők körében bizonyára népszerű lesz az „utolsó vonat" funkció.

A további fejlesztéseket vetíti előre, hogy a peronadatok és a valós idejű menetrendi információk még nem jelennek meg a Google Térképen, ezeket az utazók egyelőre csak a vasúttársaság Elvira internetes menetrendi keresőrendszerében találják meg.

Heal Edina, Dávid Ilona és Csépke András a sajtótájékoztatón


Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a jövőben is igénybe kívánják venni a világ legkorszerűbb technológiai megoldásait és platformjait az utastájékoztatás fejlesztéséhez és az utasszám növeléséhez, ezért a társaság menetrendi adatbázisát – globálisan használt állományként (GTFS) – díjmentesen elérhetővé teszi a mavcsoport.hu weboldalon. A minden éjszaka frissített nyílt platformmal és adatbázissal – regisztráció után – bármely fejlesztő számára megnyílik a lehetőség további alkalmazások fejlesztésére.