Marco Polo a világ legpompásabb szigetének nevezte

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 21. 18:57

Srí Lanka az elefántok, teaültetvények, legendák övezte vallásos helyek szigete, változatos és gazdag élővilággal, színes kulturális élettel, 1300 kilométeres homokos parttal. Bemutatására négyállomásos, Budapestet is érintő kelet-európai roadshow-ra indultak képviselői.

A budapesti prezentáción és workshopon jelen volt és beszélt országa turizmusáról a turisztikai hivatal, a beutaztató irodák szövetsége és a kinti szállodaszövetség képviselője is.

 

Megtudhattuk, az ország turizmusa lassan kiheveri a cunamit és a 2009-es tamil konfliktust is, a forgalom emelkedő tendenciát mutat, 2015-ben 1,8 millió utast fogadtak, ami 17,8 százalékos növekedés volt az előző évhez képest, 2016-ra pedig 2,2 millió utast várnak. A turizmus a GDP 4,5 százalékát teszi ki, a legtöbb utas Indiából (275 000), Kínából (235 000), az Egyesült Királyságból (174 000), Németországból (138 000) és Franciaországból (110 000) érkezik.

A turisztikai hivatal tervei szerint a közeli hónapokban intenzív kampányt folytat majd az utasokért 25 kiválasztott országban, köztük a kelet-európaiakban is.

 

A bemutató prezentációt workshop követte, amelyen a turisztikai minisztérium képviselője, Srí Lanka-i beutaztató irodák és a Qatar Airways tárgyalt az ország iránt érdeklődő utazási irodákkal.

Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon, könnycsepp alakú sziget, a tea őshazája. A legfőbb tengeri útvonalak mellett, a Selyemút egy része is a szigeten haladt keresztül, ahol kultúrák, vallások, és ősi kereskedői néphagyományok találkoztak. A Selyemút ezen szakaszán, többek között gyöngyöket, értékes drágaköveket, fahéjat, fűszereket és elefántcsontokat szállítottak. A szigetország a mai napig a világ egyik legfőbb teatermelőjének számít.

 

„A legpompásabb sziget a világon" – mondta róla Marco Polo, aki 1292-ben érte el Srí Lanka partjait. A növényvilágban és vulkanikus hegységekben is gazdag Srí Lanka tele van hatalmas történelmi épületekkel, melyek egytől-egyig a buddhista kultúrához és valláshoz köthetőek. Ezen különlegességek közül is kiemelkedik a három legendás város által formált kulturális háromszög: Kandy, Anuradhapura és Polonnaruwa. Ezek a települések a világörökség részei, hiszen több ősi templom, barlang, palota és erődítmény romjai is megtalálhatóak a sziget ezen részén. Srí Lankán található még a Sinharaja erdő, ahol a Szent-hegy is van. Csúcsa, az Ádám-csúcs, melyről az a legenda járja, hogy ez volt az a hely, ahova Ádám lepottyant az Édenkertből és éveken keresztül itt várakozott, hogy felmentsék bűnei alól.

 

A szigetország klímáját tekintve szintén nem mindennapi. Többféle földrajzi régió megtalálható, a hegyvidéktől a gyönyörű pálmafás partszakaszig, az éghajlat néhány kilométerenként képes változni. Ezzel a változatossággal megszámlálhatatlan lehetőségünk akad az aktív pihenésre: kirándulás, hegymászás, windsurfing, barlangászat és a legendás indiai történelmi utak felfedezése.

Folyók tucatja, tavak, patakok szelik át Srí Lankát, ezzel alkalmassá téve különböző vízi sportokra, a kenuzástól a raftingig. A barlangászat virágzik a Kelani folyó vízesése alatt, Kitugala városában. Kitugala régiója két monszun periódusról híres és a legtöbb csapadék Srí Lankán itt szokott lehullani. Ez biztosít a folyónak megfelelő mennyiségű vizet, amely lehetővé teszi a fent említett sportok űzését. Ezen a területen forgatták a David Lean által rendezett Híd a Kwai folyón című filmet.

Srí Lanka az állatvilágot illetően is gazdag. A Mirissa partszakasz a legalkalmasabb hely arra, hogy lenyűgöző méretű, különleges víziállatokat vegyünk szemügyre. Decembertől áprilisig a vándorlási időszak a legmegfelelőbb a bálnalesre, hiszen ekkor az ámbrás cetek és kékbálnák nagyon közel úsznak a parthoz. A vizekben delfinek és számos fajta teknős él.

 

Gazdag történelmének, büszke kultúrájának, és természeti adottságainak köszönhetően Srí Lanka a világ egyik legizgalmasabb „felfedezetlen földje" a magyar utazók számára. Nemrégiben vált közkedvelt úti céllá az egész világ számára, amiben leginkább az érintetlen természetnek, az ősi templomoknak, a gyarmati erődítményeknek és valószínűleg a világ legkedvesebb embereinek lehet szerepe.