Megújult a tapolcai vasútállomás

Forrás: turizmus.com

 2018. február 13. 15:41

Mintegy 433 millió forintos európai uniós forrásból újult meg a tapolcai vasútállomás a MÁV állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat-fejlesztési programja keretében.

Az 1900-as évek elején épült tapolcai vasútállomás épülete és környezete a MÁV Zrt. 9,9 milliárd forintos költségvetésű, 23 vasútállomást érintő, az Új Széchenyi Terv KÖZOP és IKOP forrásából finanszírozott rekonstrukciós programja részeként újult meg – áll a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az épület nem kapott műemléki védettséget, de a beruházás során az eredeti állapothoz hasonló, de letisztult, a 21. század funkcionális igényeinek megfelelő vasútállomást alakítottak ki.

A tapolcai vasútállomás

Fotó: Wikimedia Commons/Nils Öberg

Megújult a homlokzat, korszerűbbé váltak a belső terek és az utasok kiszolgálásához és a vasúti infrastruktúra működtetéséhez szükséges helyiségek. Az utasforgalmi tereket akadálymentesen megközelíthetővé tették, a volt resti helyén parkot alakítottak ki nyolcvan férőhelyes fedett kerékpártárolóval, emellett akadálymentes parkolót és öt K+R parkolót is építettek.

Az állomásépület műemléki igényű felújítását a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. végezte, a kivitelezés a MÁV tájékoztatása szerint 2016 nyarán kezdődött.