Merényletsorozat Brüsszelben

Forrás: Origo/Daily Telegraph

 2016. március 22. 10:20

Kedd reggel 8 óra körül két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőteret. Kicsivel később robbanás volt az uniós negyed közepén található Maalbeek metróállomáson is. A két helyszínen a délutáni összesítés szerint 34 ember halt meg, és közel 200-an megsérültek.

15.34

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök. David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek.

Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint "jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.
A legmagasabb készültségi szint a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt.
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

11.58

A Wizz Air Brüsszel-Charleroi-ba tartó és onnan induló járatai jelenleg menetrend szerint repülnek, azonban a megszigorított repülőtéri biztonsági intézkedések miatt a Brüsszel-Charleroi-ból induló utasoknak azt tanácsoljuk, hogy az indulási idő előtt legalább 5 órával érjenek ki a repülőtérre. A járatokról pontos információt a Wizz Air mobilappján keresztül vagy a társaság honlapján kaphatnak. Azok az utasok, akik úgy döntenek, hogy ma, 2016. március 22-én nem utaznak Brüsszel-Charleroi-ba, visszakapják a repülőjegyük árát, vagy lehetőségük van díjmentesen átfoglalni utazásukat későbbi időpontra.

11.50

Bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés azután, hogy robbantások történtek a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban kedden.

Brüsszel teljesen lebénult: azok az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. A repülőteret szerda reggelig lezárták, és mivel a nagy sebességű vonatok sem járnak, nem közelíthetőek meg más nagyvárosok, például London, Párizs vagy Amszterdam sem. A tudósító elmondta, hogy nem csupán a közlekedés omlott össze Belgiumban, hanem a mobilhálózat is, nem lehet telefonálni.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el az otthonukat, akik pedig bementek dolgozni, minél tovább maradjanak bent az irodában.

Gyanús csomagot találtak az Európai Bizottság épülete és a királyi palota környékén is, a központi pályaudvart pedig kiürítették – hangzott el a tudósításban. (MTI)

11.34

A német kormány több tagja elítélte a keddi brüsszeli merényleteket, a külügyminisztérium pedig fokozott óvatosságra intette a belga fővárosban tartózkodó németeket. A külügyminisztérium szinten a Twitteren azt írta, hogy mindenki fokozott óvatossággal mozogjon Brüsszelben, és közölte, hogy a tárca válságkezelő központja információs telefonvonalat létesített.

A frankfurti repülőtér védelmét megerősítették, helyszíni beszámolók szerint golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek a legnagyobb német repülőtéren. A berlini Tegel repülőtéren lezárták a látogatóteraszt. (MTI)

11.28

Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét a keddi brüsszeli terrorista merényletek után – közölték a varsói hatóságok. Beata Szydlo kormányfő összehívta a kormány biztonsági központjának (RCB) ülését.

A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik - közölte kedd délelőtt Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője. Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra.

Az összes repülőtéren ugyanakkor a szokásos rendben, menetrend szerint zajlik a közlekedés. (MTI)

11.20

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes fokozatát. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban. (kormany.hu)

 


 

Járattörlések és teljes leállás Brüsszelben

A detonációk előtt több szemtanú lövéseket hallott, a merénylet az American Airlines és a Brussels Airlines check in pultja közelében történt. A belga kormány a legmagasabb szintre, négyesre emelte a terrorkészültséget a fővárosban

A Brussels Airlines tájékoztatása szerint a brüsszeli repülőtér holnap reggel 6 óráig zárva tart. A járattörlések miatt érintett utasok a https://www.brusselsairlines.com/en-be/contact-us/cancel-refund/default.aspx oldalon vehetik fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Nem tudni, mikor nyitják meg a robbantások miatt lezárt brüsszeli Zaventem repülőteret, így az sem, mikorra áll helyre a menetrend szerinti légi forgalom a belga és a magyar főváros között - mondta el a Budapest Airport szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Fotó: telegraph.co.uk


A belga közlekedési vállalat bejelentette, hogy a teljes tömegközlekedést leállították, evakuálták a pályaudvarokat, bezárták a múzeumokat.

Nem hagyhatták el az utasok azt a Budapestről érkező repülőgépet, ami a robbantás idején szállt le Zaventem repülőterén – mondta az Origónak a járatot üzemeltető Brussels Airlines sajtószóvivője. A földön lévő gépet az utasokkal együtt egy biztonságos hangárba vontatják, onnan buszokkal szállítják majd el az utasokat. A szóvivő azt mondta, hogy a buszok a szállodákhoz viszik az utasokat.

Fotó: Dj_Ike - Instagaram


Üres az Európai Parlament épülete és azt le is zárták, így nem is engedik ki őket - mondta Molnár Csaba, a DK EP-képviselője az Origónak. Az EP történetének legszigorúbb terrorkészültségét rendelték el a parlamentben – mondta a politikus.

 


 

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a holland, svéd és angol repülőtereken is. Hollandiában a terrorfenyegetettség szintje továbbra is a legerősebb alatt egy fokozattal van. A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket egy idő után Amszterdamba irányították át. A Hollandiából Belgiumba tartó vonatok menetrendjében késésre kell számítani - írta az Origo.

 


 

Fokozott ellenőrzés a budapesti repülőtéren is

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén.

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. Ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak. Képünkön a brüsszeli Zaventem repülőtér a robbantások után.

Fotó: telegraph.co.uk