Mit garantálnak a vendégnek télen?

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. december 07. 15:05

Városi koncertek, év végi malackodások, szaunaszeánszok, adventi vásárok fedik le többnyire a téli programkínálatot. A Turizmus Panoráma megkérdezett néhány TDM-szervezetet, mi mást kínálnak még ebben az időszakban, és mi az oka a téli garantált programok hiányának.

A téli időszakban a vendégek érdeklődése inkább a karácsonyi vásárok, kiegészítő rendezvények felé irányul, ezért az ilyen jellegű programokra fókuszálnak Debrecenben.

 

Ünnepekre hangoló Debrecenben

A Református Nagytemplom előtt felállított karácsonyfánál az adventi vasárnapok a közösségben megélt karácsonyi készülődés lehetőségét kínálják felekezetek, hagyományőrzők, művészek közreműködésével, közös gyertyagyújtással – sorolta a téli debreceni eseményeket Darin-Séllei Lívia TDM-menedzser. Az ünnepi ráhangolódást koncertek, kézművesvásár, valamint a karácsony előtti utolsó hétvégén a „Nyitott Városháza" programjai segítik. A leghangulatosabb rendezvény minden évben a Nemzetközi Betlehemes Találkozó, melyet idén december 10–12. között rendeznek.

 

A hideg időjárás miatt a vendégek előszeretettel keresik a wellness-, illetve élményfürdő-szolgáltatásokat. Debrecenben például a rendszeres szaunaszeánszok varázslatos illatai segítenek a kikapcsolódásban. Ugyanakkor a színházi előadások, koncertek, beltéri gyerekprogramok ilyenkor még vonzóbbak. Az adventi időszak egyik legmeghittebb műsora minden bizonnyal Caramel december 10-i jubileumi koncertje lesz. Debrecen téli kínálata tehát elég sokszínű ahhoz, hogy minden korosztálynak tartalmas időtöltést nyújtson, s hogy mindenki saját igényének megfelelően ismerhesse meg a várost – véli a szakember.

 

Városi séták és kilátótúrák Veszprémben

A királynék városában egész évben, így a téli időszakban is a Veszprém séta elnevezésű garantált városnézést ajánlják, melynek keretében szakavatott idegenvezető ismertet meg a megyeszékhely nevezetességeivel, történelmi értékeivel – tájékoztatott Bérczi Beáta, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Tourinform-iroda elől induló séták időpontjai kapcsolódnak egy-egy fontos eseményhez, fesztiválhoz vagy ünnephez. Az év utolsó vezetett túrája Szilveszter napján, délelőtt fél 11 órakor indul, időtartama két óra.

 

A veszprémi TDM-szervezet oldalán ezenkívül kínálnak olyan különleges tematikus túrát is, Kilátótúra Veszprémben és környékén címmel, amely – bár nem klasszikus garantált program – garantálja a kalóriaégetést, a vádlierősítést, és a panorámatúra nyújtotta felejthetetlen látványt. Az út során ugyanis a város emblematikus tornyait, dombjait, kilátóit ajánlják felfedezésre az érdeklődőknek, akik a sajátos városnézés során jelentős szintkülönbségeket is legyőznek.

 

Bakony-Balaton TDM: Kreativitás és megújulás szükséges

A Bakony-Balaton TDM-nek nincsenek klasszikus garantált programjai, hiszen térségi szervezetként igen nagy területet kellene átfognia ahhoz, hogy egyforma súllyal tudja helyzetbe hozni az egyes helyszíneket. Ehhez a nem kis feladathoz egyelőre sem a HR-kapacitás, sem az anyagiak tekintetében nem rendelkeznek a szükséges feltételekkel – mondja Sigmond Eszter ügyvezető. Ugyanakkor mégis van néhány saját szervezésű rendezvényük, amelyekre büszkék is. Ezek közül az egyik legfontosabb és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő a november eleji Bakony Expo.

A téli garantált programok hiányát Sigmond Eszter egyébként abban látja, hogy ilyenkor az emberek nagy része sokkal kevésbé szeret kimozdulni otthonról, eltekintve a téli sportok szerelmeseitől. S bár ezen a hagyományos beidegződésen lehetne javítani – ami a turisztikai szereplőket nemes feladat elé állítaná –, de ehhez tartósan szükséges a megfelelő körülményeket, feltételeket biztosítani, megtalálni azokat a komoly partnereket, akikre következetesen és hosszabb távon számíthatnak, de még így sem tudná elérni a téli időszak a nyári forgalom szintjét.

 

A szakember elmondta azt is, hogy további saját programok szervezése szerepel a terveik között, mert tudják, hogy a fennmaradáshoz folyamatos megújulás szükséges. A szervezet honlapján egyébként találhatók vidám évzáró családi sportprogramok, ilyen például a tapolcai Malom-tó úszás (fenti képünkön) és családi futóverseny az év utolsó napján.

 

Székesfehérvár: A látogatót is garantálni kell

A székesfehérvári TDM-szervezet tavasztól őszig kínál garantált programokat, ezek az őszi szünettel véget érnek, s azért nincs folytatás, mert a látogatók száma ebben az időszakban jelentősen csökken – fejti ki F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az adventi időszakban ugyanakkor olyan bőséges a programkínálat a városban, hogy nem mutatkozott űr, amit ki kellett volna tölteni.

 

A tavaly év végi Seuso-kiállítás – amely közel 35 ezer látogatót vonzott – érzékelhető változást hozott. A látogatócsoportok nagy száma garantált vezetésekre késztette a TDM-szervezetet, tehát a kereslet kínálatot generált. A szolgáltatók nyitottak és könnyen bevonhatók a programokba, de óvatosan kell ezek szervezésébe kezdeni – mondja a szakember. Sokan esnek abba a hibába, hogy rosszul mérik fel a keresleti igényeket, vagy nincsenek jól működő kommunikációs csatornáik, így nem érik el az embereket. Ha pedig ráerőltetünk a szolgáltatókra pluszterhekkel garantált programokat, és azok nem a várt eredményt hozzák, akkor könnyen elfogy a lendület és a lelkesedés. A TDM-szervezetnek szüksége van a garantált programokra, hogy legyen kínálata, de nem árt, ha látogatót is tud garantálni hozzá – hangsúlyozza F. Szegő Krisztina.

 

Megkomponált borkóstolók Egerben

Az egri TDM-szervezet által szervezett garantált programok valójában csak a főidényre szólnak, egész évre forrás- és létszámhiány miatt nem tudják ezt vállalni, ilyenkor egyébként is elsősorban a konferenciaturizmus jellemző a városra, s annak a résztvevőit körülményesebb garantált programokra csábítani – világít rá a problémára Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit kft. ügyvezetője. Ugyanakkor a jövőre vonatkozóan vannak terveik, a GINOP-os TDM-pályázat egyik meghatározó eleme erről szól. A remélt forrással megteremthetnék azokat az online és offline feltételeket, melyek révén kibővülő marketingeszköztáruk garancia lenne arra, hogy egész évben el tudják érni és professzionálisan tudják kezelni a potenciális érdeklődőket.

 

Mindazonáltal Eger ikonikus attrakcióira – mint a vár, az Érseki Palota, az Egri borvidék központja – számos igényes program van felfűzve a téli időszakban is, tele újdonságokkal, és ezeket a programokat a TDM-szervezet ajánlja is honlapján. Ilyenek például a Gál Tibor – Fúzió Borbár tematikus és izgalmasan „megkomponált" rendszeres borkóstolói (fenti képünkön), vagy a város egyik legkreatívabb és trendi helyének, a Brancs Kávé- és Borkertnek akusztikus koncertekkel fűszerezett gasztronómiai estjei.

 

Fénnyel festett épületek Győrben

Bár Győrben nincs TDM-szervezet, a városban példaértékűen működik a központilag irányított turizmus és marketing: a szolgáltatókkal nagy az összhang, együtt terveznek az önkormányzattal és annak szervezeteivel, és közösen valósítják meg a programokat, köztük tematikus idegenvezetéseket, kiállításokat is. Kevés még egy olyan magyar város van, ahol több program lenne a karácsonyi készülődés időszakában, mint Győrben – véli Jakab Petra idegenforgalmi referens.

 

A szakember kiemelte: a téli időszak legütősebb rendezvényeit az Advent Győrben Fesztivál (november 25.–december 24.) fogja össze, amelyet szintén az önkormányzat szervez. A fesztivál ideje alatt Győr a fények városaként kényezteti a látogatót – a Széchenyi tér pompázatos zenés fényjátékai­val és fénnyel festett épületeivel –, de a varázslatos környezethez különleges kulturális és gasztronómiai programkínálat is társul.

A fesztivál számos programjához csatlakozik többek közt a Győri Nemzeti Színház a Doktor Zsivágó musical közép-európai ősbemutatójával, valamint a Belvárosi Református Templom Rákász Gergely Mozart-estjével. S az ünnepi időszak alatt sem hiányozhat a városból Hugoo, a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kabalaállata, aki mindenkit arra csábít, hogy látogasson el az adventi programok helyszíneire.