Múzeumban fogják őrizni a barcelonai kegytárgyakat

Forrás: MTI

 2017. augusztus 29. 20:20

Múzeumba kerülnek a két héttel ezelőtti barcelonai terrortámadás áldozatainak emlékére, a La Rambla sétányon elhelyezett tárgyak és üzenetek; a spontán emlékhelyek felszámolását hétfő éjjel kezdte meg a városi önkormányzat.
„Ennek a szolidáris és bátor városnak a kincsei” – írta Ada Colau polgármester Twitter-üzenetében, hangsúlyozva, hogy megőrzik a tárgyakat és vigyáznak rájuk, de az emlékhelyeket meg kell szüntetniük, hogy a város folytathassa az életét.

Gerardo Pisarello, a polgármester első helyettesének tájékoztatása szerint a Barcelonai Történeti Múzeum és a városi levéltár gondozza majd az összegyűjtött tárgyakat.

Összesen 131 kisebb-nagyobb emlékhelyen gyűlnek a mécsesek, virágok, üzenetek, plüssfigurák, képek augusztus 17. óta

Fotó: gettyimages.com

 

Mindent dokumentálnak, katalogizálnak és digitalizálnak, hogy ne merüljenek feledésbe. Ezután döntenek arról, hogy milyen formában és mely tárgyak lesznek majd láthatók, például egy kiállításon.

Összesen 131 kisebb-nagyobb emlékhelyen gyűlnek a mécsesek, virágok, üzenetek, plüssfigurák, képek a sétányon és annak közelében augusztus 17. óta. A járdán elhelyezett tárgyakat nagy kartondobozokba teszik, és úgy szállítják el.

A virágokat sem dobják ki, hanem komposztálják, a mécseseket, gyertyákat pedig egy szociális szervezet kapja, ahol a maradék viaszból új gyertyákat öntenek majd – részletezte Pisarello.

A város önkormányzata nem szünteti meg teljesen a megemlékezés lehetőségét, kijelölt egy helyszínt a sétányon, ahova továbbra is el lehet helyezni a virágokat, mécseseket. Továbbá tervben vagy egy emlékmű felállítása is a jövőben, de még nincs döntés arról, hogy mikor és hol kap majd helyet.

Digitalizálják a részvétnyilvánítások könyvét is, amelyet a támadást követően az városháza épületében nyitottak és több mint 18 ezren írták alá.

Az önkormányzat az internetes oldalán virtuálisan is lehetővé tette a részvétnyilvánítást. A felület, amelyre eddig 29 ezer bejegyzés érkezett, még egy hónapig elérhető.