Önfeledt nyári pillanatok Ausztriában

 2013. június 06. 15:07

Aktív élmények, testi-lelki regenerálódás, kulináris élvezetek és különleges kulturális látnivalók – Ausztriában minden együtt van egy tökéletes nyári üdüléshez, amely lassan ugyanakkora hangsúlyt kap az ország turizmusában, mint a téli örömök.

Petra Stolba, az Österreich Werbung ügyvezetője ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy mint minden országot, Ausztriát is az itt élő emberek teszik különlegessé, valamint a vendéglátás múltban gyökerező hagyománya. Az Ausztriába látogatók biztosak lehetnek benne, hogy a helyiek szívből jövő vendégszeretettel fogadják őket.



Aktívan a természetben
Legyen szó biciklitúráról, kirándulásról, lovaglásról vagy sziklamászásról – Ausztria mindenki számára kínál altív kikapcsolódási lehetőséget. A komolyabb kihívást kedvelők útnak indulhatnak hegyikerékpárjaikkal, hogy változatos vidékeket fedezhessenek fel, míg a kellemesebb kerekezés mellett voksolók folyók vagy tavak mentén haladva élvezhetik a kulináris élményeket egy-egy megállót beiktatva.
Karintiában, a Wörthi-tó régiójában több meleg fürdőtavat is felfedezhetünk két keréken (www.rad.woerthersee.com), Alsó-Ausztriában ezernyi virágzó körtefa árnyékában biciklizhetünk a „Gyümölcsbor útja“, azaz Moststraße mentén (www.mostviertel.info)
A „2013-as üdülési recept“ nevű ajánlat keretében például a stájerországi Mariahofból indulva elektromos biciklikkel barangolhatunk a Grebenzen Natúrparkban. (www.steiermark.com)
A 450 km hosszú, Duna mentén vezető túraútvonal Passau és a felső-ausztriai Grein között számtalan történetet mesél. Apró szakaszokat is teljesíthetünk, de hosszabb túrákat is tervezhetünk – egy biztos: különleges izgalmakat tartogat a kiegészítő geocaching program, melyet mobilunkkal követhetünk, és kereken 400 felfedeznivalót tartogat. (www.donausteig.com)

Kulináris élmények Ausztriában
Kulináris élménytúrák, regionális specialitások és főzőtanfolyamok – Ausztria kulináris sokszínűségét különböző módon fedezhetjük fel. Akár személyesen vendéglátóinkkal főzünk együtt, vagy egy regionális specialitásokat felvonultató kóstoló során. A kulináris-gasztronómiai fesztiválokon a helyi specialitásokat nem csak megkóstolhatjuk, de a készítés folyamatába is bepillantást nyerhetünk. Ha Burgenlandban járunk érdemes ellátogatni a helyi termelőkhöz, akiktől vásárolni is tudunk termékeikből (www.ein-stueck-vom-paradies.at). A Mostviertel régió szelíd, termékeny részén gyümölcsös különlegességek – édességek és ízletes égetett szeszek – készülnek a barkócaberkenyéből és a húsos som vöröslő bogyóiból is. A kínálatot pedig a Traisental egyszerű, ugyanakkor elegáns borai teszik teljessé.
Karintiában a június 1-2. között megrendezett gailtali szalonnafesztiválon minden évben közel 30.000 látogató vesz részt (www.speckfest.at), de népszerű a Grazban májusban megrendezett „Genuss Spektakel” (Ínyencattrakció) is. Az augusztusban tartott „Hosszú asztal” tudatos kiegészítéseként került a kulináris rendezvénynaptárba. Az esemény célja, hogy megmutassa, milyen egyedülállóan változatos gasztronómiai kínálattal találkozhatunk Grazban tavasszal. A program legalább olyan sokszínű, mint Graz maga: tökmagolaj, bor és csokoládé kóstolása, álomszerű variációk reggelire, kulináris városnéző túrák, fantáziadús ebédek, ünnepi gálavacsorák, sok-sok humor, bűvészelőadások és zene gondoskodik a kellő hangulatról és a vidám percekről. A hét megkoronázását az Ínyencbál jelenti (www.genusshauptstadt.at).



Regenerálódás testnek és léleknek
Kényeztető programok és kezelések egy gyógy- vagy wellnessszállodában, feltöltődés egy falusi szálláshelyen. Az ajánlatok részét képezik sok esetben a komoly szakmai háttérrel rendelkező orvosok szaktanácsadásai, melyeket az érintetlen természeti környezetben tett séták, termálfürdőzések és egészséges táplálkozás egészítenek ki, így segítve a testi-lelki egyensúly helyreállítását.
Alsó-Ausztriában a Raxalpen lábánál található Hotel Payerbacherhof, ahol már Lehár Ferenc, Arthur Schnitzler vagy Sigmund Freud is a nyári frissesség jegyében töltötték idejüket. A szálloda alpesi termálfürdővel várja vendégeit (www.wieneralpen.at, www.payerbacherhof.at).
A gyógynövények és gyógyvizek értékes összetevői kozmetikumokban és élelmiszerekben is megtalálhatóak, melyeket a látogatók magukkal vihetnek és jótékony hatásukat hosszan, az üdülés után is élvezhetik. Készíthetünk saját magunk is teát, kenőcsöt vagy balzsamot a gyógyfüvekből, csak részt kell vennünk a „Gyógynövény-coach“ tanfolyamon, melyet májusban és augusztusban látogathatnak a stájerországi Aflenzben található Hotel Post Karlon vendégei (www.fruehmann.com).

Építészet és design a középpontban
Ausztria nemcsak rendkívül gazdag építészeti örökséggel rendelkezik. Az elmúlt évtizedben komoly fejlődésen ment át a kortárs építészet is, amely a történelmi épületeket új fényben tűnteti fel. A hagyományőrzés találkozik modernizmussal – egy igazán egyedülálló szimbiózis, amely új identitást teremt a jövő generációinak.
A kortárs osztrák építészet már régóta szakított a letűnt korszakok által képviselt alkotási módszerekkel és formákkal. A különböző építészeti súlypontok tartományonként és régiónként változnak. A közös vonás a tájegység jellegzetességeinek, a régió egyedülálló kulturális értékeinek és építészeti hagyományainak hangsúlyozása – a siker záloga a jó építészethez, amelynek létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Manapság is elsősorban a kulturális épületek, múzeumok, színházak és reprezentációs épületek azok, amelyek kialakítása különleges gondossággal történik. Emellett az ipar és a turizmus is hasznos eszközként használja az építészetet céljai elérése érdekében.
Az olyan szokatlan gasztronómiai projektek, mint a Thomas Fichtner által tervezett „Katamaran” tóparti étterem a burgenlandi Rustban, a Halbritter & Hillerbrand építészeti iroda által fémjelzett „Mole West” a Fertő-tó partján vagy a bécsi építészeti stúdió, a Najjar & Najjar tervezte „Wellen.Spiel” az alsó-ausztriai Kremsben, különleges kilátást kínálnak a környező tájra és garantálnak ezáltal sikert a vállalkozás számára. 
Több osztrák szálláshely is a kortárs dizájnnal és kimagasló komforttal párosított hagyományőrzésre helyezi a hangsúlyt. Az osztrák építészet nemzetközi, egy csipetnyi helyi színezetet mutat csupán – a környékhez való szoros kötődés elengedhetetlen. A karintiai Katschbergen található „edel:weiss Residences” megépítéséhez például az üzemeltető a dél-tiroli építészt és dizájnert, Matteo Thunt választotta ki. A hegyen megépített, két fenyőtoboz formájú emeletes épületével nagy visszhangot váltott ki. A környezettel való szoros kapcsolatot egy különleges fából készült homlokzattal oldották meg.
„Under the ground”, „on the ground” és „over the ground” mottóval épült a borospincének, látogatóközpontnak és szállodának is otthont adó „Loisium”. Az alsó-ausztriai Langenloisben található épület az amerikai építész Steven Holl munkáját dicséri. A termálfürdők és wellnesshotelek különleges helyet foglalnak el a turisztikai létesítmények között.