Ötkarikás váltás - A nyertes mindenkit visz

Szerző: Németh Teréz Katalin

 2013. július 16. 08:08

Új utaztatóval vág neki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a következő időszaknak: a magyar olimpikonok hivatalos utaztatója és kizárólagos magyarországi jegyértékesítője a Tensi lett.

Az elmúlt tizenhat évben a feladatot ellátó Pegazus azonban nem kerül távol a milliárdos ötkarikás üzlettől: ismét szerződtek a Spanyol Olimpiai Bizottsággal.

A MOB április közepén jelentette be, hogy újabb Arany Fokozatú támogatóval bővült MOB szponzorcsapata. A Tensi Utazási Iroda négy évre elnyerte a MOB „hivatalos utaztatója" és „kizárólagos magyarországi jegyértékesítője" címet.

 

Három ajánlat

Miként azt Szabó Bence, a szervezet főtitkára a Turizmus Panoráma érdeklődésére elmondta: az előző olimpiai ciklussal lejártak a szerződések, ezért kértek új ajánlatot három cégtől: a Tensi mellett a korábbi olimpiai utaztatójuktól, a Pegazustól, továbbá az IBUSZ-tól. A feltételek között szerepelt, hogy magyar tulajdonú, megfelelő tőkeerővel rendelkező társaság nyerje el az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó utaztatás és jegyértékesítés jogait. E szempontból érdemi különbség az ajánlatok között a főtitkár által elmondottak szerint nem volt.

A Tensi ajánlata két szempontból tért el érdemben a versenytársakétól. A nyertes szponzori támogatása magasabb (több mint duplája) volt. Mint azt a megállapodás aláírása alkalmával tartott sajtótájékoztatón az MTI-nek a felek elárulták, a négy évre szóló együttműködési szerződés a szolgáltatások mellett mintegy 60 millió forintos támogatást is tartalmaz.
Ahogy a főtitkár a szerződés aláírásakor megtartott tájékoztatón fogalmazott: soha ilyen jelentős támogatója nem volt a MOB-nak ezen a területen. A Tensi mellett szólt mindemellett a légi utaztatás, ezen belül is különösen a chartereztetés területén rendelkezésükre álló kiemelkedő tapasztalat és kapcsolatrendszer, ami a várakozásaik szerint jelentős költségmegtakarítást jelenthet a szervezet számára – tette hozzá a MOB főtitkára.

 

Speciális üzletág, milliárdos befektetés

A Pegazus Sport Tours számára az olimpiai utaztatás jóval több volt mint üzlet – emelte ki megkeresésünkre Kamuti Balázs, a MOB korábbi Arany Fokozatú támogatójának, hivatalos utaztatójának és magyarországi jegyértékesítőjének ügyvezető igazgatója. Az 1976-ban alapított vállalkozás  – amely Magyarországnak az IBUSZ után második legrégebbi utaztatója – 1996 óta volt folyamatosan a MOB partnere, négy nyári és téli olimpiára, továbbá a kapcsolódó eseményekre szállította a sportolókat, családtagokat, szurkolókat.

Az olimpiai utak megszervezése nagyon speciális műfaj. Nem csupán a jegyeket kell két évvel a rendezvény előtt megvásárolni, hanem valamennyi kapcsolódó szolgáltatást is a szállodai szobától a repülőjegyeken keresztül a tranzitig. Ez több mint 2 milliárd forint befektetést jelent, amelyből az utolsó részletet is le kell tenni a rendezvényt megelőző év végéig. Olyan feladatokkal, problémákkal kerülnek továbbá szembe az olimpiai utaztatók, amilyenek egyéb helyeken fel sem merülhetnek: a jegyek elosztásától, a szállásfoglaláson keresztül, a rendezvényhelyszínek megközelítéséig.

Ráadásul minden olimpia más és más. A rendezők tapasztalatlanok, sok esetben az utaztatókra támaszkodnak egy-egy kérdés megoldásakor. Kiemelten fontos tehát a gyakorlat. A Pegazusnál Kamuti Balázs értékelése szerint mostanra érett be igazán az elmúlt 16 évben megszerzett tudás, a kiépített kapcsolatrendszer, amelynek köszönhetően elkerülhetők a nagyobb buktatók, s amely egyben lehetőséget ad arra, hogy ez az esemény a legteljesebb élmény lehessen mindazok számára, akik részt vehetnek egy olimpián.

 

Megállapodás a spanyolokkal

Kamuti Balázs – a Tensinek sportszerűen sok sikert kívánva – bízik abban, hogy az elmúlt években kialakult jó gyakorlatokat utóduk megőrzi. Különösen fontosnak tartaná például a Pegazus által elindított szurkolói klubrendszer életben tartását, amely az athéni olimpia óta működik, lehetőséget teremtve arra, hogy a rendezvény magyar résztvevői az eseményen szervezetten összejöhessenek, közösen szurkoljanak és találkozhassanak a sportolókkal.

A Pegazus számára az olimpiai utaztatás ezzel azonban nem ért véget: a Szocsiban megrendezésre kerülő jövő évi téli olimpiára már aláírták a szerződést a Spanyol Olimpiai Bizottsággal, s várhatóan októberben megszületik a megállapodás a 2016-os nyári ötkarikás játékokra is, Rióba. Korábban, már a 2008-as pekingi játékokon és a 2010-es téli vancouveri megmérettetésen is a Pegazus volt a dél-európai állam olimpiai utaztató partnere. A spanyol érdekeltségű sporteseményekkel a cég egyébként is kiemelten foglalkozik Spanyolországban működő leányvállalata, a Pegazus Sport Tours Espana Ltd. révén.

 

Új szereplő, új lehetőségek

Óriási kihívás, s egyben óriási lehetőség a Tensi számára az aláírt megállapodás – közölte lapunkkal Boros József, a Tensi ügyvezető igazgatója. Jelezve, minden korábbi értéket meg kívánnak őrizni, s ebben a szakmával együtt kívánnak működni jövőben. Bíznak ugyanakkor abban is, hogy új színt hoz majd a váltás az olimpiai utaztatásba. A sportutaztatás eddig sem volt idegen számukra, sőt 30 évvel ezelőtt, alapvetően tenisz és sítúrák szervezésére jött létre a cég. Az elmúlt években a sportolók legkülönlegesebb igényeivel is szembe kellett, hogy nézzenek: az úszószövetséget, a kajakosokat és kenusokat, a vízilabdásokat, a kézilabdásokat és a focistákat is utaztatták korábban.

Tény, az olimpia méreténél, jelentőségénél fogva egészen más léptéket jelent – hangsúlyozta Boros József. Rió pedig különösen nehéz dió lesz, a távolságból adódóan az utazás költséghatékony megszervezése vagy a szállodai kapacitások okán is – emelte ki az igazgató utalva arra, hogy - a korábbi nemzetközi rendezvényeken is egyértelművé vált: ez utóbbi nagyon szűk keresztmetszet a dél-amerikai metropoliszban. Vannak persze már elképzeléseik, egyebek mellett a homokos tengerpart számos lehetőséget rejt – tette hozzá.

Gondolnak ugyanakkor az itthon szurkolókra is. Számukra is biztosítani kívánják, hogy minél közelebb kerülhessenek a játékokhoz, hisz utazni – épp a távolság okán – kevesebbeknek lesz módja, mint például londoni olimpia idején. Terveik között szerepel például az, hogy az olimpiai szurkolói klubrendszert hazai rendezvényekre is kiterjesszék. Erre a jogdíjakra vonatkozó előírások figyelembe vétele és betartása mellett a mai kor technikai igényeinek megfelelő megoldásokat vizsgálnak. Boros József különösen nagy értékként emelte ki a rájuk váró feladatokat sorolva, hogy e munka során olyan partnerekkel dolgozhatnak, akik maximálisan támogatják újító elképzeléseiket.

Az olimpia mellett a Tensi más versenyek - például a cali világjátékok, az utrechti nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál és a nankingi ifjúsági olimpia - alkalmával is segíti majd a MOB-ot.

 

Németh Teréz Katalin