Rekord novemberi cargoforgalom a reptéren

Forrás: turizmus.com

 2020. december 11. 11:49

A 2020-ban tapasztalt globális kihívások ellenére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér cargoforgalma zavartalan. Sőt, az elmúlt hónapban kezelt légi áru a valaha mért legmagasabb havi cargomennyiséget jelentette a repülőtér történetében.

A novemberi cargoforgalom 6,3%-kal szárnyalta túl a tavaly novemberi légiáru-mennyiséget, a Budapest Airport teljes évi cargoforgalma pedig meghaladta a 120 ezer tonnát – írja közleményében a repülőtér.

Idén novemberben pontosan 13 864 tonna légi árut kezelt a Budapest Airport, ami 6,3%-kal több, mint a tavaly novemberben kezelt mennyiség, és a valaha volt legerősebb áruforgalmú hónapot jelenti.

Mindeközben a 2020. január–november között fogadott és indított áru mennyisége átlépte a 120 000 tonnát. Az év vége közeledtével tehát biztonsággal kijelenthető, a magyar főváros repülőterének cargoforgalma, illetve az egy éve átadott BUD Cargo City immunisnak bizonyult a járványra.

BUD Cargo City – raktár

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója kiemelte, hogy ez nemcsak a járvánnyal kapcsolatos szállítmányoknak, a megváltozott vásárlási szokásoknak és a teljes cargoközösségnek köszönhető, hanem nagymértékben a Budapest Airport által 50 millió euró értékben, teljes egészében saját forrásból megvalósított BUD Cargo City világszínvonalú létesítményeinek, ami egyre több légi árut vonz Budapestre.

„A repülőtér légiáru-forgalmának lebonyolításához rendkívül sok szereplőre és precíz koordinációra van szükség. Feladók, szállítmányozók, légitársaságok, földi kiszolgálók, hatóságok, illetve minden repülőtéren dolgozó kollégánk szoros együttműködése nélkülözhetetlen ebben a folyamatban” – hangsúlyozta Kossuth József, a Budapest Airport cargovezetője. Hozzátette: „Az idei év mindenki számára rendhagyó és kihívásokkal teli volt. Az, hogy a Budapest Airport cargoforgalma ebben a megváltozott környezetben is stabil tudott maradni, sőt novemberben jelentős növekedést mutatott, a közösen befektetett munkának, a cargoközösség példaértékű helytállásának köszönhető.”

A közlemény kitér arra is, hogy 2020-ban a BUD Cargo City a koronavírus-járvány elleni harcban is kiemelt szerepet játszott. A Budapest Airport az év során számos alkalommal fogadott orvosi segédeszközöket szállító járatokat, a logisztikai szektor szereplőivel közösen támogatva a magyar kormány munkáját, és elősegítve, hogy az egészségügyi ellátáshoz elengedhetetlen eszközök – védőfelszerelések, lélegeztetőgépek, egyéb orvosi kellékek és alapanyagok – a lehető leggyorsabban eljussanak oda, ahol szükség van rájuk.

A BUD Cargo City a koronavírus-járvány első hullámát követően megkezdte a felkészülést a majdani védőoltás szállításához és tárolásához szükséges feltételek biztosítására.

2020-ban három új dedikált cargojáratot is köszönthetett a Budapest Airport; elindult a Korean Air Szöul-Budapest és a Cargolux Sencsen-Budapest járata, illetve újra elérhető az áruszállítás számára a Csengcsou-Budapest légi összeköttetés is – írják.