Retúrjegyet váltott a 2000 éves utas

Forrás: turizmus.com

 2019. május 02. 15:23

A felbecsülhetetlen értékű „utas” másfél tonnás, és a pakisztáni Peshawar Múzeumból különleges biztonsági intézkedések mellett utazott a svájci Rietberg Múzeumba, ahol most először vehetett részt külföldi kiállításon.

A Rietberg Múzeum „Következő megálló a Nirvana – A buddhizmus megközelítései” című tárlatában kapott helyet az ősi Gandhara Buddha szobor, melyet a pakisztáni Peshawar Múzeum adott kölcsön a kiállításhoz. Ez volt az első alkalom, hogy az 1700 kilós és 2 méter magas műalkotás külföldre utazott.

Egy ilyen értékes és monumentális műtárgy csomagolása, mozgatása és szállítása gépet és embert próbáló feladat volt.

Először állították ki külföldön a több mint 2000 éves Buddha-szobrot

Fotó: Emirates SkyCargo

A 2000 éves szobor légi szállításával megbízott Emirates SkyCargo szabályrendszere szerint ilyen nagy értékű szállítmányt speciális biztonsági fémkonténerekben lehet csak utaztatni. A Buddha-szobor azonban nem fért bele ilyen konténerbe. A szakembereknek két tényezőt kellett figyelembe venniük: elkerüljék, hogy a szobor nekiütődjön valaminek és megrongálódjon szállítás közben, illetve garantálják az értékes műtárgy biztonságát, távol tartsák illetéktelen kezektől. Végül egy nagyméretű fakonténerbe helyezték a Buddha-szobrot úgy, hogy speciális szalagokkal rögzítették a konténer falához, így minimalizálva a műtárgy mozgását.

Speciális szalagokkal rögzítették az 1700 kilós műtárgyat

Fotó: Emirates Sky Cargo

A dubaji „átszálláskor” a peshawari és a zürichi gépet egymáshoz közel parkoltatták a repülőtéren, így a műtárgy átmozgatása is gyorsan lezajlott, nem zavarva a többi járat szigorú menetrendjét. A kolosszális Buddha szobor tavaly decemberben utazott Zürichbe, és a napokban tette meg a visszautat a pakisztáni múzeumba. Épségben hazaérkezett.