Spanyolország betiltaná a rövid távú járatokat, az Iberia aggodalmát fejezte ki

Forrás: turizmus.com

 2024. március 05. 12:20

Spanyolország betiltaná azokat a rövid távú belföldi járatokat, amelyeket a két és fél óránál rövidebb utak esetében lehet vonattal is helyettesíteni. Az Iberia légitársaság aggodalmát fejezte ki az intézkedéssel kapcsolatban.

A spanyol kormány célja, hogy csökkentse a légi közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátását, ezért korlátoznák a belföldi repülőjáratokat. Az Ecologistas en Acción által tavaly készített kutatás szerint az összesen 21 ezer járatot és hárommillió utast érintő korlátozás révén évente háromszázezer tonnával csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás.

Az intézkedés többek között a Madrid és Barcelona, Alicante, Málaga, Pamplona, Santiago de Compostela és Valencia, valamint a Barcelona és Valencia közötti járatokat érintheti.

A Greenspace tanulmánya 14 belföldi spanyol útvonalat elemzett, amelyből kiderült, hogy a legtöbb esetben négyszer többe kerül vonattal utazni, mint repülővel. Az egyetlen kivétel a Madrid-Barcelona útvonal volt.

Spanyolország több a rövid távú repülőjáratot is betiltana

Fotó: 123rf.com

 

Az Iberia légitársaság által közzétett jelentés szerint a belföldi járatok a teljes spanyolországi CO2-kibocsátás kevesebb mint egy százalékáért felelősek.

Beatriz Guillén, a társaság globális értékesítési igazgatója a kijelentette, hogy belföldi járatok nélkül nem lehet kiszolgálni azt a több millió utast, akiknek szükségük van a közép- és hosszú távú járatokra – írja a SchengenVisaInfo.

„Amíg nincs valódi intermodális rendszer, amely lehetővé teszi a repülőterek hatékony összekapcsolását a nagysebességű vasútvonalakkal, addig lehetetlen a rövid távú járatokat vasúti utazással helyettesíteni" – mondta az igazgató.