Stratégiai megállapodást kötött a Wizz Air és az OMV

Forrás: MTI

 2022. november 18. 16:09

A Wizz Air stratégiai megállapodást kötött az osztrák OMV olaj- és gázipari konszernnel zöld üzemanyagok vásárlásáról 2030-ig.

A Wizz Air közleménye szerint a megállapodás lehetőséget biztosít a légitársaság számára, hogy 2023 és 2030 között 185 ezer tonna zöld üzemanyagot (SAF, sustainable aviation fuel) vásároljon a bécsi székhelyű társaságtól.

Nina Marczell, az OMV légi közlekedési, üzemanyag-forgalmazási és közszektorért felelős alelnöke szerint a vállalat karbonmentesítő légijármű-üzemanyag technológiája (SAF) fontos eszköz a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez a következő évtizedekben.

Az OMV szeptemberben a honlapján közölte, hogy hasonló megállapodást kötött a Lufthansa-csoporttal. A keretmegállapodás 800 ezer tonna zöld üzemanyag értékesítésről szólt a 2023 és 2030 közötti periódusban.

A Wizz Air pénteki közleményében kiemelték: a cég utaskilométerre jutó karbonintenzitása Európában a legalacsonyabb, amelyhez a fiatal flottája és számos üzemanyag-hatékonysági kezdeményezés járult hozzá. A társaság elkötelezte magát amellett, hogy az évtized végéig további 25 százalékkal csökkentse kibocsátási intenzitását (szén-dioxid), és ebben a vállalásban jelentős szerepet játszik a fenntartható üzemanyag használata. A légitársaság 2050-ig teljesen felszámolná szén-dioxid-kibocsátását.

Zöld üzemanyag vásárlásáról kötött megállapodást a Wizz Air és az OMV

Fotó: 123rf.com

A Wizz Air ezen a héten jelentette be, hogy csatlakozott a kibocsátásmentes légi közlekedésért létrehozott szövetséghez, az AZEA-hoz (Alliance for Zero-Emission Aviation).

A légitársaság jelenleg 165 darab Airbus A320ceo, A321ceo, A320neo és A321neo típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, repülőgépei száma szándékai szerint 2030-ra eléri majd az 500 darabot.