Svéd alternatívák az utazásra

Forrás: turizmus.com

 2016. október 04. 11:34

Bár a svédek szerint fontos a biztonság, tízből kilenc azt nyilatkozta, hogy 2015-ben nem mondott le utazási terveiről katasztrófák vagy terrorfenyegetés miatt – derül ki a Vagabond turisztikai újság és az Europeiska ERV biztosítótársaság közös felméréséből.

Az elmúlt tíz hónapban több terrortámadás történt Európa nagyvárosaiban - Párizsban, Isztambulban, Brüsszelben, Nizzában és Münchenben – ezért várhatóan az idei év végén már más lesz az eredménye egy hasonló felmérésnek.

Franciaország és Törökország 2015-ben benne volt az északiak által legtöbbet látogatott országok tízes listájában. Az viszont már érezhető, hogy kezdik kerülni Törökországot, amit a friss statisztikák is alátámasztanak, de még nem tudni, hogy a thaiföldi Hua Hin-ben történt augusztusi bombatámadás mennyire fog kihatni Thaiföld turizmusára. Ha több terrorcselekmény nem történik, akkor lehet, hogy a 2016/2017 téli szezonra a támadás nem lesz különösebben negatív hatással.

 

A kutatás azt mutatja, hogy az olyan célpontok, amelyeket csak egy terrortámadás ért, viszonylag hamar kiheverik azt. A World Travel & Tourism Council szerint egy ilyen eset után természetesen mindig csökken az odalátogatók száma, és hozzávetőleg 13 hónapba telik, amíg ismét eléri a merénylet előtti szintet.

Az utazási irodák szerint a thaiföldi bombatámadás után alig mondtak le utat a svédek, de ha még egyszer hasonló történik, a helyzet változhat, és akkor ismét Spanyolország lesz a legnépszerűbb, ahogy az történt az egyiptomi és tunéziai események után. A turizmust elemző Hans Remvig, a Vagabond utazási barométereinek készítője szerint a karibi térség lehet a másik befutó, mert ott most nyugodt a helyzet, leszámítva a Dél-Amerikát sújtó zika vírust.