Szakmai egyeztetés a Belváros polgármesterével a turistabuszok behajtásáról

Forrás: turizmus.com

 2015. június 24. 14:47

Tovább folynak az egyeztetések a szakma és az V. kerület között a lipótvárosi buszbehajtási tilalom kérdésének a helyi lakosság, az utaztatók és a turisták számára egyaránt megnyugtató megoldására.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) részvételével személyes egyeztetésre került sor Szentgyörgyvölgyi Péterrel, Budapest V. kerületének polgármesterével június 22-én.

A megbeszélés témája a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és Budapest V. kerületi önkormányzata között létrejött megállapodás volt, mely korlátozza a turistabuszok behajtását Lipótvárosba.  A felek kifejtették, hogy mind Budapest lakossága, mind a Budapestre látogató turisták, mind a hazai utaztató szakma jogos érdekeit tartják szem előtt. Ezért további egyeztetésekre kerül sor, melynek keretében felmerült egy rugalmas, online behajtási engedélyezési rendszer kialakításának lehetősége is – tájékoztatott a BFTK közleményében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a MUISZ június 10-i vacsoráján megjelenő Szentgyörgyvölgyi Péter nem rejtette véka alá az V. kerület azon törekvését, hogy tervezik a turistabuszok kitiltását a teljes Lipótvárosból, mint fogalmazott, bizonyos időintervallumokban. Másnap a BKK bejelentette: július 1-jétől – a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva – autóbusz-behajtási tilalom lép életbe Lipótvárosban, a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca–Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt területen.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke a MUISZ június 23-i közgyűlésén tájékoztatta a tagságot arról, hogy előző nap a NiT Hungaryvel és a BFTK-val egyeztettek az ügyben és egy többoldalas anyagot készítettek a busztilalom negatív hatásairól, s ebben kompromisszumos javaslatokat is tettek az V. kerületnek.