Több tízmillió eurót veszíthetnek a légitársaságok egy légiirányítási meghibásodás miatt

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 31. 12:58

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) főigazgatója aggodalmát fejezte ki a minap, hogy egy légiirányítási rendszerhibát követő káoszban a légitársaságokat terhelik majd a késésekből és járatkimaradásokból eredő plusz költségek, mellyel összesen mintegy 116 millió eurót veszíthetnek.

Több mint 1500 járatot töröltek hétfőn az Egyesült Királyságban - amely az ország egyes részein munkaszüneti nap volt, és az iskolai szünet végéhez közeledve az egyik legforgalmasabb utazási nap -, amikor a légiforgalmi irányítók egy technikai probléma miatt kénytelenek voltak manuális rendszerre váltani - írta a Reuters.

A Cirium légiközlekedési elemző cég információi szerint 790 brit repülőtérről induló és 785 érkező járatot töröltek, ami azt jelenti, hogy az országba érkező vagy onnan induló járatok több mint egynegyedét érintette a rendszerhiba.

Willie Walsh, az IATA főigazgatója hangsúlyozta, hogy a széles körű járatkimaradásokért a felelős cégnek kellene viselnie az anyagi felelősséget, nem pedig a légitársaságoknak. Olyan protokollok létrehozására szólított fel, amelyek megakadályozzák, hogy ezeket a pénzügyi terheket a légitársaságokra hárítsák - számolt be róla a Travel Daily News.

A National Air Traffic Services (Nats), a brit légiforgalmi irányításért felelős szervezet - mely a rendszerhibáért is felelős volt - bocsánatot kért az érintett ügyfelektől, köztük a még mindig a tengerentúlon rekedtektől.

Walsh szerint azonban a bocsánatkérés nem elég és "rendkívül igazságtalan", hogy a Nats elkerüli a pénzügyi felelősségre vonást a kérdésben és a pénzügyi terheket a légitársaságokra terhelik.

"El kell ismerni a több százezer ügyfelet érintő törlések és a további százezreket érintő késések hatását. Az ebből eredő zavarok valóban jelentősek és az előre jelzett költségek több tízmilliós nagyságrendűek" – mondta az igazgató.

A brit légi irányítás összeomlása miatt fizethetnek a légitársaságok

Fotó: 123rf.com

 

Walsh sürgette a Polgári Légiközlekedési Hatóságot (CAA), hogy vezessen be olyan szabályozást, amely előírja a Nats számára, hogy vállalja az ilyen incidensek pénzügyi terheit, megakadályozva ezzel e költségek légitársaságokra való áthárítását.

A CAA jelenleg vizsgálatot folytat a több napon át tartó, több mint 1000 járattörlést eredményező fennakadás ügyében.