Törökország tarolt 2018-ban

Forrás: turizmus.com

 2019. február 19. 10:39

Az európai turizmus kiváló évet zárt 2018-ban – derül ki az European Travel Commission (ETC) friss jelentéséből, nem egyformán alakul ugyanakkor az egyes desztinációk teljesítménye.

Az ETC friss jelentése szerint Európa országaiban a nemzetközi turistaérkezések száma 6%-kal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Sem a kereskedelmi háborúk, sem a Brexit miatti bizonytalanság, sem a kínai gazdaság és az eurozóna lassulása nem hozta magával a térség turizmusának csökkenését.

Az európai nemzeti turisztikai hivatalokat tömörítő szövetség által összesített információk szerint az adatközlő 33 ország közül 32-ben nőtt a turistaforgalom tavaly. Különösen az USA-ból származó és a kínai forgalom erősödött. Európa megőrizte első helyét a földrészek globális toplistáján: a globális külföldi turistaérkezések 51%-a Európában realizálódott tavaly.

A legnagyobb (+22%) növekedést Törökország könyvelhette el, az ETC szerint ebben a küldőpiacok diverzifikációja és a líra gyengülése játszott kulcsszerepet.

Újra szárnyal a török turizmus

Fotó: Pixabay

Szerbia (+15%) is jól teljesített tavaly, jelentős mértékben a kínai turisták vízummentes beutazásának köszönhetően. Málta sem panaszkodhat, ott ugyanakkora mértékű volt a plusz. A szakértők szerint a növekedés oka, hogy sikerült négy évszakos desztinációvá tenni a mediterrán szigetet.

Montenegrónak sincs oka panaszra (+14%), az elemzés szerint a sikeres promóciók és az új légi járatok járultak hozzá az ország sikeréhez.

Érdekes ugyanakkor, hogy Közép-, illetve Kelet-Európában már csak egyetlen úti cél tudott kétszámjegyű, +10%-os növekedést produkálni, nevezetesen Lettország.

Külföldi turistaérkezések és vendégéjszakák alakulása európai országokban

Fotó: ETC

Törökország esetében a 2018-as turistaforgalom meghaladta a 47 milliót, ami különösen annak fényében fantasztikus eredmény, hogy korábban még nem volt olyan év, hogy sikerült volna túlszárnyalni a 40 milliós vendégérkezést. Törökország turisztikai fellendülésében közrejátszott, hogy az utóbbi évek során visszatért a desztinációba a TUI és a Thomas Cook is, árelőnyét pedig megtartotta a legtöbb kelet-mediterrán desztinációval szemben – elemezte a helyzetet cikkében a Skift.com.

A lap elemzője ugyanakkor megjegyzi, hogy a török piac stabilizálódása miatt a spanyol idegenforgalom növekedési üteme 0,7%-ra, a portugál pedig 0,2%-ra esett vissza 2018 első 11 hónapja során.

Egyetlen desztináció volt tavaly, ahol egyértelműen visszaesett a turistaforgalom: az Egyesült Királyságban 5,3% volt a mínusz, legalábbis a rendelkezésre álló első kilenc havi adatok alapján.

Az ETC összefoglalója megállapítja, hogy az „érett” desztinációk közül egyre több szembesül azzal, hogy nem tudja olyan mértékben növelni évről-évre a turistaforgalmat, mint a feljövő desztinációk. Izland például, ahol valóságos turisztikai forradalom zajlott le az utóbbi években, tavaly már csak 5,5%-kal tudta növelni a vendégéjszakák számát.

Az idei évben az előrejelzések szerint összességében folytatódni fog az európai turizmus menetelése, ugyanakkor a brit kiutazó forgalom akár évi nyolcmillióval is csökkenhet a Brexit hatására.